deser makowy

Prosty do wykonania, warstwowy deser, który pięknie się prezentuje w wysokich szklankach. Będzie idealnym zakończeniem wigilijnej kolacji. Pamiętajcie aby przygotować go wcześniej, ponieważ przed podaniem powinien dojrzewać przez 2 dni w lodówce.

Deser makowy (Mohnpielen):

Czas przygotowania: 40 minut + 2 dni w lodówce
Liczba porcji: 4

Składniki:

100 g rodzynek
4 łyżki likieru pomarańczowego
2 słodkie bułki
4 słodkie sucharki
750 ml mleka
250 g maku
150 g cukru
120 g płatków migdałowych
¼ laski wanilii
250 ml śmietanki 30–36%

Przygotowanie:

Rodzynki moczymy w likierze pomarańczowym. Bułki kroimy w plastry i razem z sucharkami moczymy w ciepłym mleku przez 10 minut. Odlewamy na sitku, zostawiając mleko. Przelewamy je do garnka i dodajemy mak, cukier oraz migdały. Laskę wanilii przekrawamy na pół, łyżeczką wyskrobujemy ziarenka i dodajemy je do pozostałych składników wraz z pustym strączkiem. Dodajemy rodzynki razem z likierem. Gotujemy przez 10 minut, po czym wyciągamy laskę wanilii i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą makową. Układamy w szklankach warstwami masy śmietanowo-makowej i namoczonego w mleku pieczywa. Przed podaniem wstawiamy na 2 dni do lodówki.

Przepis pochodzi z książki “Schlesische Küche-Spezialitäten aus der Region”, 2011 Verlag Komet
Tłumaczenie: Bogumiła Kadow
Wykonanie: Katarzyna Sieradz – gotujzkasia.pl
Zdjęcia: Małgorzata Zabokrzycka – trawkacytrynowa.pl

Przepis ze specjalnego numeru KOTŁA – dolnośląska Wigilia.