Przepis na podstawie opisu receptury na “Chleb żytni domowy z Pomocnego”, wpisanego w 2010 roku na listę dolnośląskich produktów tradycyjnych.

W oryginalnym przepisie ciasto jest długo wyrabiane (minimum pół godziny), a następnie bochenek wypiekany w piecu chlebowym opalanym drewnem dębowym.

Składniki na chleb żytni:

masło, do wysmarowania formy

450 g mąki żytniej, typ 720

50 g otrębów lub płatków owsianych

1 łyżka soli

200 g aktywnego zaczynu, czyli zakwasu dokarmionego przed ok. 8 godzinami

ok. 450 g serwatki

olej, do posmarowania folii

słonecznik lub sezam, do posypania

Przygotowanie:

Dużą keksówkę (lub 2 małe) smarujemy masłem. Mąkę, otręby i sól mieszamy, następnie dodajemy zaczyn i serwatkę, mieszamy łyżką lub mikserem z końcówką w kształcie haków przez kilka minut.

Przekładamy do foremki, a następnie wygładzamy wierzch ręką zmoczoną w wodzie. Formę przykrywamy folią spożywczą posmarowaną cienką warstwą oleju i odstawiamy na 4-6 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość i powinno prawie sięgać brzegów formy i zaczynać stykać się z folią. W razie potrzeby możemy chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 50°C, a następnie wyłączonego (przyśpieszy to proces wzrostu).

Zdejmujemy folię, posypujemy słonecznikiem lub sezamem, następnie pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po tym czasie ostrożnie wyrzucamy chleb z formy na blachę, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 25-30 minut.

Upieczony chleb po postukaniu powinien wydać głuchy odgłos. Chleb wyjmujemy z piekarnika, a następnie odstawiamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Przepis przygotowała Katarzyna Sieradz, Gotuj z Kasią,
a znajdziecie go w dziale kuchni dolnośląskiej w 31. numerze Magazynu

Chleb żytni na zakwasie i maślance

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *