kluski wrocławskie

Kluski wrocławskie znane były już w przedwojennym Wrocławiu. Bardzo tanie składniki, które potrzebne są do przygotowania dania, powodowały, że było ono popularne – zarówno w domach, jak i restauracjach. Słabość mieszkańców Wrocławia do klusek widoczna jest nawet w miejskiej zabudowie. Na Ostrowie Tumskim znajduje się bowiem Brama Kluskowa, a na kościele prawosławnym przy ul. Św. Mikołaja – tarcza zegara kluskowego.

Kluski wrocławskie:

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 10 klusek

bezmiesne-b bez_laktozy-b

Składniki:

375 g ugotowanych ziemniaków
80 g mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki oleju rzepakowego
2 kromki białego chleba

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie ugniatamy i łączymy z jajkiem oraz mąką. Chleb kroimy w drobną kostkę. Na patelni smażymy na złoto grzanki (na oleju). Z masy ziemniaczanej formujemy kulki i do każdej z nich wciskamy 3–4 grzanki. Kluski wrocławskie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy. Podajemy same (z okrasą) albo jako dodatek do mięs i gulaszy.

Przepis na podstawie z karty dań Piwnicy Świdnickiej z 1937 roku.
Zdjęcie: Olga Płaza – olgaplaza.pl

Przepis pochodzi z 8. numeru magazynu KOCIOŁ.