Kluski wrocławskie znane były już w przedwojennym Wrocławiu. Bardzo tanie składniki, które potrzebne są do przygotowania dania, powodowały, że było ono popularne – zarówno w domach, jak i restauracjach. Słabość mieszkańców Wrocławia do klusek widoczna jest nawet w miejskiej zabudowie. Na Ostrowie Tumskim znajduje się bowiem Brama Kluskowa, a na kościele prawosławnym przy ul. Św. Mikołaja – tarcza zegara kluskowego.
Kluski wrocławskie:
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 10 klusek
Składniki:
375 g ugotowanych ziemniaków
80 g mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki oleju rzepakowego
2 kromki białego chleba
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie ugniatamy i łączymy z jajkiem oraz mąką. Chleb kroimy w drobną kostkę. Na patelni smażymy na złoto grzanki (na oleju). Z masy ziemniaczanej formujemy kulki i do każdej z nich wciskamy 3–4 grzanki. Kluski wrocławskie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy. Podajemy same (z okrasą) albo jako dodatek do mięs i gulaszy.
Przepis na podstawie z karty dań Piwnicy Świdnickiej z 1937 roku.
Zdjęcie: Olga Płaza – olgaplaza.pl
Przepis pochodzi z 8. numeru magazynu KOCIOŁ.
koniecznie wypróbuję ten przepis z racji tego, że mam słabość do wszelkich mącznych dań 🙂
Kluski są pyszne, też jestem fanką mącznych dań i bardzo je polecam, bo są niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu 🙂
Kluski Wrocławskie! Polecam! Szkoda że są tak mało znane.