Pyszne, aromatyczne marchewki, które możecie przyrządzać przez cały rok, ale teraz, jesienią, są najsmaczniejsze. Świetne jako samodzielna przekąska czy dodatek do obiadu.
Pieczone marchewki z imbirem i pomarańczą:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut
Składniki:
1 kg małych marchewek
1 łyżka drobno posiekanego imbiru
3 ząbki czosnku
1 pomarańcza
1 limonka
1 papryczka chilli
sól morska lub himalajska
3 łyżki oliwy z oliwek
2–3 łyżki miodu (płynnego)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Marchewki obieramy, większe przekrawamy. Wyciskamy sok z ½ limonki. Drugą część limonki dzielimy na ćwiartki. Pomarańczę kroimy w grubsze plastry. Czosnek drobno siekamy. Z papryczki pozbywamy się pestek i drobno ją siekamy. Marchewkę łączymy z marynatą: imbirem, czosnkiem, sokiem z limonki, papryczką chilli, oliwą. Solimy ½ łyżeczki soli lub do smaku. Dodajemy pokrojone w cząstki pomarańczę i limonkę. Całość mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy marchewki, polewamy sosem. Zapiekamy w piekarniku z funkcją grzania góra-dół przez 45–50 minut aż marchewki będą miękkie. Po tym czasie marchewki smarujemy miodem i zapiekamy jeszcze przez 10–15 minut.
Upieczone marchewki podajemy jako dodatek do mięs, sałatek, kasz, makaronu.
Propozycja podania:
Ugotuj dziki ryż. Na talerze wyłóż sałatę, np. rukolę, ryż, plastry pomidora oraz pieczone marchewki wraz z plastrem pomarańczy. Marchewki polej powstałym sosem. Sałatę skrop oliwą z oliwek.
Przepis: Joanna Komorowska – apetyt-na-kuchnie.pl
Zdjęcia dania: Rafał Komorowski – foto.rafał-komorowski.pl
Zdjęcie marchewki: Olimpia Davies – pomyslowepieczenie.blogspot.com