Jednym z tradycyjnych bożonarodzeniowych dań jest kulebiak z kapustą. Najczęściej z kiszoną, ale w niektórych domach przygotowuje się farsz ze świeżej kapusty. Nasza wersja jest z kiszoną, z dodatkiem kaszy gryczanej a także gotowanych ziemniaków.
Farsz jest zawinięty w drożdżowe ciasto, na bazie mieszanki pszennej mąki chlebowej oraz pełnoziarnistej. Kulebiaka możemy podać z wigilijnym barszczem, zupą grzybową lub z sosem czosnkowym. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Kulebiak z kapustą
Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 12
Składniki na farsz:
500 g kapusty kiszonej
150 g kaszy gryczanej niepalonej
5 ziemniaków
2 cebule
olej
sól, pieprz
Składniki na ciasto:
450 g mąki pszennej chlebowej + do podsypania
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
300 ml ciepłej wody
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
1 jajko
Przygotowanie:
Farsz:
Gotujemy oddzielnie: kaszę, ziemniaki i odciśniętą, pokrojoną kapustę. Cebulę kroimy w kostkę, oprószamy solą, a następnie podsmażamy na oleju. Ziemniaki rozgniatamy widelcem, mieszamy z kaszą, kapustą oraz cebulą, po wymieszaniu doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto:
Jajko rozkłócamy i odstawiamy. Pozostałe składniki wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy na 10 minut i wykładamy na blat oprószony mąką, następnie rozwałkowujemy na dwa prostokąty o szerokości blaszki. Odcinamy kawałek ciasta i z niego wycinamy gwiazdki lub inne ozdoby.
Na rozwałkowane ciasto wykładamy farsz i zwijamy dwie rolady. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem, układamy ozdoby i smarujemy jajkiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 15-20 minut, do uzyskania złotego koloru.
Przepis i zdjęcia: Laura Chołodecka, Cafe Babilon