Jednym z tradycyjnych bożonarodzeniowych dań jest kulebiak z kapustą. Najczęściej z kiszoną, ale w niektórych domach przygotowuje się farsz ze świeżej kapusty. Nasza wersja jest z kiszoną, z dodatkiem kaszy gryczanej a także gotowanych ziemniaków.
Farsz jest zawinięty w drożdżowe ciasto, na bazie mieszanki pszennej mąki chlebowej oraz pełnoziarnistej. Kulebiaka możemy podać z wigilijnym barszczem, zupą grzybową lub z sosem czosnkowym. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Kulebiak z kapustą

Czas przygotowania: 2 godziny

Liczba porcji: 12

Składniki na farsz: 

500 g kapusty kiszonej

150 g kaszy gryczanej niepalonej

5 ziemniaków

2 cebule

olej

sól, pieprz

Składniki na ciasto: 

450 g mąki pszennej chlebowej + do podsypania

150 g mąki pszennej pełnoziarnistej

300 ml ciepłej wody

50 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

4 łyżki oleju

1 jajko

Przygotowanie:

Farsz:

Gotujemy oddzielnie: kaszę, ziemniaki i odciśniętą, pokrojoną kapustę. Cebulę kroimy w kostkę, oprószamy solą, a następnie podsmażamy na oleju. Ziemniaki rozgniatamy widelcem, mieszamy z kaszą, kapustą oraz cebulą, po wymieszaniu doprawiamy solą i pieprzem. 

Ciasto:

Jajko rozkłócamy i odstawiamy. Pozostałe składniki wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy na 10 minut i wykładamy na blat oprószony mąką, następnie rozwałkowujemy na dwa prostokąty o szerokości blaszki. Odcinamy kawałek ciasta i z niego wycinamy gwiazdki lub inne ozdoby.

Na rozwałkowane ciasto wykładamy farsz i zwijamy dwie rolady. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem, układamy ozdoby i smarujemy jajkiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 15-20 minut, do uzyskania złotego koloru.

Przepis i zdjęcia: Laura Chołodecka, Cafe Babilon

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *