Ciekawa w smaku zupa, która jest zestawieniem grzybowej i… kompotu. Obok klasycznych, wigilijnych dań warto zaserwować taką nietypową zupę i zaskoczyć rodzinę nowym połączeniem.
Wigilijna zupa grzybowa, na podstawie książki „Kuchnia Wrocławia”.
Wigilijna zupa grzybowa:
Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
50 g suszonych grzybów
½ selera
2 marchewki
2 pietruszki
1½ l wody
10 kawałków suszonych jabłek
5 suszonych śliwek
1 łyżka oleju
skórka z ½ cytryny
sok z ¼ cytryny
1 łyżeczka miodu
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
sól
Przygotowanie zupy:
Grzyby zalewamy niewielką ilością wrzątku i odstawiamy. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie oraz pieprz i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 15 minut na średnim ogniu. Dodajemy odcedzone, pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, suszone owoce oraz olej i gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy cienko obraną skórkę cytrynową i łyżkę soku.
Gotujemy przez minimum 15 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód i w razie potrzeby pozostały sok z cytryny. Solimy do smaku i od razu podajemy.
Przepis na podstawie książki „Kuchnia Wrocławia”, Barbara Jakimowicz-Klein, Grzegorz Sobel, Wydawnictwo Darbud, 2008
Wykonanie: Katarzyna Sieradz – gotujzkasia.pl
Zdjęcia: Małgorzata Zabokrzycka – trawkacytrynowa.pl
Przepis ze specjalnego numeru KOTŁA – dolnośląska Wigilia.