Osuch ziemniaczany na podstawie przepisu na „Osuch ziemniaczany” zespołu folklorystycznego Górali Czadeckich „Strzegomianki” ze Strzegomian, gm. Sobótka („Smaki i smaczki kuchni Ślężańskiej”, Stowarzyszenie Gmin Ślężańskich, 2006.). Przepis do 16 numeru KOTŁA przygotowała Kasia.
Osuch ziemniaczany:
Czas przygotowania: 15 minut + 1 godzina pieczenia
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 kg ziemniaków
200 g cebuli
1–2 ząbki czosnku
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki pieprzu
125 g boczku surowego, wędzonego (opcjonalnie)
śmietana do podania
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebule obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy na durszlak i odciskamy z wody. Wkładamy do miski, dodajemy posiekany czosnek, jajka, mąkę, sól i pieprz. Mieszamy, a następnie przekładamy do formy do pieczenia (28 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez godzinę. 10 minut przed końcem pieczenia wykładamy na wierzch boczek pokrojony na małe kawałki. Osuch ziemniaczany podajemy pokrojony na kawałki z dodatkiem śmietany lub sosu czosnkowego.
Opracowanie przepisu i zdjęcia: Katarzyna Sieradz – gotujzkasia.pl
Przepis pochodzi z 16 numeru magazynu KOCIOŁ