Placki z chleba zostały przygotowane przez Kasię na podstawie przepisu Wandy Jaworskiej z zespołu „Sami Swoi” z Wojcieszyna, gm. Pielgrzymka („Kuchnia Dolnego Śląska”, Barbara Jakimowicz-Klein, wydawca: Urząd Miasta i Gminy w Radkowie, 2014). Znajdziecie je również w 11 numerze KOTŁA.
Placki z chleba:
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 8 sztuk
Składniki:
250 g chleba
100 g kiełbasy
½ cebuli
1 jajko
¾ szklanki mleka
olej do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie:
Chleb kruszymy – można do tego użyć blendera. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Przyrumienione, mieszamy z chlebem, jajkiem oraz mlekiem i przyprawiamy. W dłoniach formujemy niewielkie placki, które smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Opracowanie przepisu i zdjęcia: Katarzyna Sieradz – gotujzkasia.pl
Przepis pochodzi z 11 numeru magazynu KOCIOŁ
Jutro zrobie ?? o tego typu przepisach slyszalam juz od dawna. Teraz czas je przetestowac ?