To danie babcia mojego wujka przygotowywała używając zamiast szpinaku lebiodę. Lebioda czyli komosa biała jest popularnym jednorocznym chwastem, rosnącym na każdej działce i łące. Dawniej na przednówku była bardzo często wykorzystywana w kuchni. Młode liście zawierają sporo białka i są jadalne. Należy uważać na pędy, nasiona i starsze liście, które są trujące.
Szpinak z jajkiem:
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
500 g liści świeżego szpinaku lub lebiody
4 jajka
2 łyżki śmietany
1-2 ząbki czosnku
sól
masło do smażenia
Przygotowanie:
Szpinak płuczemy i osączamy na sicie. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy szpinak. Dusimy aż liście zmiękną i odparuje nadmiar wody.
Dodajemy roztarty z solą czosnek i śmietanę. Po chwili wbijamy jajka, mieszamy i doprawiamy solą. Smażymy do ścięcia białka.
Przepis i zdjęcia: Laura Chołodecka
cafebabilon.pl
Przepis pochodzi z 6. numeru magazynu KOCIOŁ.