Zupa z pokrzywy jest jedną z najbardziej nietypowych jakie jadłam. Zadziwia zarówno kolorem, jak i smakiem. Jest za to bardzo prosta i dosyć szybka w przygotowaniu. Polecam ją jako kulinarną ciekawostkę.
Zupa z pokrzywy:
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
100 g pokrzywy
3 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
2 l wody
sól i pieprz
Do podania:
jajka ugotowane na twardo
śmietana
Przygotowanie:
Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut, do miękkości. Pokrzywy myjemy i przelewamy wrzątkiem, dzięki czemu nie będą parzyć. Odrywamy liście i wrzucamy do garnka. Całość miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sito. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo lub kleksem śmietany.
Przepis i zdjęcia: Katarzyna Sieradz
gotujzkasia.pl
Na podstawie przepisu Zespołu Folklorystycznego Górali Czadeckich “STRZEGOMIANKI” ze Strzegomian, Gmina Sobótka
Przepis pochodzi z 6. numeru magazynu KOCIOŁ.