babka z prodidza 1

Marmurkowa babka z prodiża babci Wiktorii to pyszne ciasto do niedzielnej kawy. Można je również upiec w tradycyjnym piekarniku, w formie z kominem.

Babka z prodiża:

Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenia
Liczba porcji: 6

Składniki:

6 jajek
150 g cukru
400 g mąki pszennej
200 ml oleju słonecznikowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta
1 łyżka maślanki
2 łyżki kakao
2 łyżki konfitury ze śliwek

Przygotowanie:

Jajka miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy po trochę olej. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy po łyżce, mieszając delikatnie. Do osobnej miski przekładamy ¼ masy. Dodajemy do niej maślankę, konfiturę i przesiewamy kakao ze szczyptą proszku do pieczenia. Do wysmarowanego olejem prodiża przekładamy połowę białej masy, łyżką wykładamy masę kakaową i przykrywamy resztą białej masy. Pieczemy 40-45 minut, do suchego patyczka.
Babkę równie dobrze można upiec w tradycyjnym piekarniku, w formie z kominem.

Przepis i zdjęcia: Rafał Kowal
old-white-table.blogspot.com

Przepis pochodzi z 6. numeru magazynu KOCIOŁ.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *