Mąkę gryczaną uzyskuje się przez zmielenie ziaren gryki. Jest bardzo popularna na Kresach, zwłaszcza na Ukrainie. Naleśniki przygotowane na niej są równie smaczne, jak te z mąki pszennej. Gryka ma wiele wartości odżywczych, a jej niezaprzeczalną zaletą jest niski indeks glikemiczny, tak ważny dla cukrzyków oraz osób z insulinoodpornością.
Naleśniki gryczane:
Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut oczekiwania
Liczba porcji: 8-10 naleśników
Składniki:
200 g mąki gryczanej
2 jajka
300 ml mleka
½ płaskiej łyżeczki soli
olej do smażenia
Przygotowanie:
Składniki miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Odstawiamy na pół godziny.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Przepis i zdjęcia: Laura Chołodecka
cafebabilon.pl
Przepis pochodzi z 5. numeru magazynu KOCIOŁ.