Ten gulasz z dzika to będzie prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników dziczyzny. Wolno duszony, z dodatkiem warzyw jest pełen smaku i aromatu. Polecamy z całego serca to wykwintne, ale jednocześnie proste do przygotowania danie.
Czas przygotowania: 3 godziny, 15 minut + 3 dni moczenia mięsa
Liczba porcji: 6
Składniki na gulasz z dzika:
3 szklanki mleka
½ kg mięsa z karkówki z dzika
½ kg mięsa z łopatki z dzika
300 g wędzonego boczku z dzika
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
½ korzenia selera
1 mały por
300 ml czerwonego wytrawnego wina
4 liście laurowe
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki oraz pieprzu ziołowego
sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso z karkówki i łopatki myjemy, a następnie zalewamy mlekiem (najlepiej w kamionkowym naczyniu). Odstawiamy do lodówki na 3 dni.
Rozpalamy ognisko i rozgrzewamy kociołek. Dopiero jak utworzy się żar, zaczynamy gotowanie. Osuszamy mięso ręcznikiem papierowym i kroimy w grubą kostkę. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy do kociołka. Smażymy do momentu kiedy się zarumieni i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy około 4 minuty i dokładamy partiami mięso.
Marchewkę, seler, pietruszkę i por obieramy i kroimy w grubsze plastry. Dorzucamy warzywa oraz resztę składników (liście laurowe, wino, sos sojowy, ocet winny, papryki, pieprz ziołowy).
Dusimy całość pod przykryciem około 3 godziny, a na koniec przyprawiamy wszystko pieprzem i solą.
Przepis i zdjęcia: Natalia Jakubowska, Raj Podniebienia
Przepis pochodzi z 18 numeru magazynu Kocioł