Ten gulasz z dzika to będzie prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników dziczyzny. Wolno duszony, z dodatkiem warzyw jest pełen smaku i aromatu. Polecamy z całego serca to wykwintne, ale jednocześnie proste do przygotowania danie.

Czas przygotowania: 3 godziny, 15 minut + 3 dni moczenia mięsa

Liczba porcji: 6

Składniki na gulasz z dzika: 

3 szklanki mleka

½ kg mięsa z karkówki z dzika

½ kg mięsa z łopatki z dzika

300 g wędzonego boczku z dzika

2 duże cebule

4 ząbki czosnku

3 marchewki

1 korzeń pietruszki

½ korzenia selera

1 mały por

300 ml czerwonego wytrawnego wina

4 liście laurowe

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki octu winnego

po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki oraz pieprzu ziołowego

sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso z karkówki i łopatki myjemy, a następnie zalewamy mlekiem (najlepiej w kamionkowym naczyniu). Odstawiamy do lodówki na 3 dni. 

Rozpalamy ognisko i rozgrzewamy kociołek. Dopiero jak utworzy się żar, zaczynamy gotowanie. Osuszamy mięso ręcznikiem papierowym i kroimy w grubą kostkę. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy do kociołka. Smażymy do momentu kiedy się zarumieni i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy około 4 minuty i dokładamy partiami mięso.

Marchewkę, seler, pietruszkę i por obieramy i kroimy w grubsze plastry. Dorzucamy warzywa oraz resztę składników (liście laurowe, wino, sos sojowy, ocet winny, papryki, pieprz ziołowy).

Dusimy całość pod przykryciem około 3 godziny, a na koniec przyprawiamy wszystko pieprzem i solą. 

Przepis i zdjęcia: Natalia Jakubowska, Raj Podniebienia

Przepis pochodzi z 18 numeru magazynu Kocioł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *