Tym razem w naszym kociołku ugotowaliśmy dla Was przepyszne, aromatyczne curry z dynią i wołowiną. Jest mocno doprawione, pełne smaków i wspaniałych przypraw. Możecie je przygotować w plenerze, w kociołku nad ogniskiem lub tradycyjnie, w garnku, we własnej kuchni. Takie curry najlepiej smakuje podane z ryżem lub chlebkami naan.
Czas przygotowania: 2 godz. 30 min.
Liczba porcji: 4
Składniki na curry z dynią
5 goździków
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka nasion kolendry
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki kurkumy
3 łyżki oliwy z oliwek
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
3 cm kawałek świeżego, obranego imbiru
½ czerwonej papryczki chili + do dekoracji
500 g mięsa wołowego (gulaszowego)
500 g dyni piżmowej (ok. ½ sztuki)
4 pomidory malinowe
sól
natka pietruszki lub kolendry do podania
Przygotowanie:
W moździerzu rozcieramy goździki, kolendrę i kumin. Mieszamy z cynamonem i kurkumą. Cebulę, czosnek i papryczkę chili siekamy, a imbir ścieramy na tarce o małych oczkach.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wsypujemy przyprawy i smażymy przez minutę. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy, aż staną się szkliste, a następnie dodajemy imbir i papryczkę chili. Smażymy 2 minuty, mieszając.
Partiami dodajemy pokrojone w kostkę mięso wołowe i smażymy, aż lekko się zrumieni. W międzyczasie ścieramy dynię na tarce o dużych oczkach.
Gdy mięso się zrumieni, dodajemy dynię, mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Pomidory nacinamy na krzyż z dwóch stron, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Kroimy w grubą kostkę i dodajemy do garnka z pozostałymi składnikami. Dusimy przez ok. 2 godziny na niewielkim ogniu, aż mięso zmięknie, a następnie doprawiamy do smaku solą.
Dekorujemy posiekaną papryczką chili i natką pietruszki lub kolendry i podajemy z ryżem.
Przepis i zdjęcia: Agata Kubica, Kobieta Wszechjedząca
Przepis pochodzi z 17 numeru magazynu Kocioł