Tym razem w naszym kociołku ugotowaliśmy dla Was przepyszne, aromatyczne curry z dynią i wołowiną. Jest mocno doprawione, pełne smaków i wspaniałych przypraw. Możecie je przygotować w plenerze, w kociołku nad ogniskiem lub tradycyjnie, w garnku, we własnej kuchni. Takie curry najlepiej smakuje podane z ryżem lub chlebkami naan.

Czas przygotowania: 2 godz. 30 min.

Liczba porcji: 4

Składniki na curry z dynią

5 goździków

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka nasion kolendry

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki kurkumy

3 łyżki oliwy z oliwek

2 czerwone cebule

2 ząbki czosnku

3 cm kawałek świeżego, obranego imbiru

½ czerwonej papryczki chili + do dekoracji

500 g mięsa wołowego (gulaszowego)

500 g dyni piżmowej (ok. ½ sztuki)

4 pomidory malinowe

sól

natka pietruszki lub kolendry do podania

Przygotowanie:

W moździerzu rozcieramy goździki, kolendrę i kumin. Mieszamy z cynamonem i kurkumą. Cebulę, czosnek i papryczkę chili siekamy, a imbir ścieramy na tarce o małych oczkach.

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wsypujemy przyprawy i smażymy przez minutę. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy, aż staną się szkliste, a następnie dodajemy imbir i papryczkę chili. Smażymy 2 minuty, mieszając.

Partiami dodajemy pokrojone w kostkę mięso wołowe i smażymy, aż lekko się zrumieni. W międzyczasie ścieramy dynię na tarce o dużych oczkach.

Gdy mięso się zrumieni, dodajemy dynię, mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Pomidory nacinamy na krzyż z dwóch stron, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Kroimy w grubą kostkę i dodajemy do garnka z pozostałymi składnikami. Dusimy przez ok. 2 godziny na niewielkim ogniu, aż mięso zmięknie, a następnie doprawiamy do smaku solą.

Dekorujemy posiekaną papryczką chili i natką pietruszki lub kolendry i podajemy z ryżem.

Przepis i zdjęcia: Agata Kubica, Kobieta Wszechjedząca

Przepis pochodzi z 17 numeru magazynu Kocioł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *