topiony ser 1

Przepis na ten ser przywieziony został przez rodzinę mojej mamy z Łotwy. Zapomniany nieco, został odkopany podczas przygotowywania materiału do czwartego odcinka Kuchni przesiedleńczej.
Ser jest dość miękki, ale daje się kroić, ma delikatny, kremowy smak. Do podstawowej wersji, którą zaprezentowałam, można dodać kminek lub czarnuszkę.

Domowy ser topiony:

Czas przygotowania: 15 minut + czas studzenia
Liczba porcji: około pół kilograma gotowego sera

bezmiesne-bbezglutenowe-b

Składniki:

1l tłustego pasteryzowanego mleka
500 g białego sera
50 g masła
1 jajko
sól

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy w rondlu z grubym dnem do temperatury około 80°C. Dodajemy pokruszony ser i mieszamy na wolnym ogniu do wytrącenia się serwatki. Odcedzamy na drobnym sitku lub durszlaku wyłożonym gazą. Przekładamy z powrotem do rondla. Dodajemy masło, wbijamy jajko i na wolnym ogniu ucieramy drewnianą pałką do ciasta. Doprawiamy solą. Masa po jakimś czasie zmieni konsystencję i zacznie przypominać zagniatane ciasto. Gotową przekładamy do foremki i odstawiamy do wystudzenia.

Przepis i zdjęcia: Laura Chołodecka
cafebabilon.pl

Przepis pochodzi z 4. numeru magazynu KOCIOŁ.