Przepis pochodzi z książki „Górnołużycka książka kucharska z historycznymi uwagami” („Oberlausitzer Kochbuch mit historischen Betrachtungen”, Oberlausitzer Verlag, 1960). Zawiera przepisy na zupy i dodatki, dania jednogarnkowe, potrawy z ziemniaków, jajek oraz mięsa i ryb.
Sałatka ze skorzonery:
Czas przygotowania: 20 minut + 1 godzina w lodówce
Liczba porcji: 4
Składniki:
500 g skorzonery
500 ml wody
1½ łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
1 cebula
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Korzenie skorzonery myjemy i obieramy obieraczką do warzyw. Kroimy w ukośne 3-centymetrowe kawałki i natychmiast zanurzamy w wodzie, aby nie ściemniały. Dodajemy cukier i sól i gotujemy przez 10 minut, do miękkości. Odcedzamy, dodajemy sok z cytryny i drobno posiekaną cebulę. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
Przepis pochodzi z książki „Oberlausitzer Kochbuch mit historischen Betrachtungen”.
Tłumaczenie: Bogumiła Kadow
Zdjęcie: Katarzyna Sieradz – gotujzkasia.pl