zapiekanka marchewkowa

Pyszna zapiekanka z marchewką, ziemniakami i serem pleśniowym może zostać podana jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie.

Zapiekanka z marchewką i serem pleśniowym:

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2
bezmiesne-bbezglutenowe-b

Składniki:

250 g ziemniaków
250 g marchwi
2 jajka
1 płaska łyżka mąki
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
opakowanie sera pleśniowego

Przygotowanie:

Marchew i ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy jajka, mąkę, posiekany tymianek oraz sól i pieprz. Ser pleśniowy kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy i mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 35-45 minut w temperaturze 190°C.

Przepis i zdjęcia zapiekanki: Laura Chołodecka – cafebabilon.pl
Zdjęcie marchewek: Małgorzata Zabokrzycka – trawkacytrynowa.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *