Aromatyczne i delikatne marchewkowe kluseczki polane masłem z szałwią można traktować jako samodzielne danie, a podane bez masła będą stanowiły dodatek do mięs i sosów.
Kluseczki marchewkowe z szałwią:
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
3 duże marchewki
1 jajko
80 g mąki pszennej
50 g masła
świeża szałwia
sól
pieprz
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Obrane marchewki kroimy w grube plastry i gotujemy do miękkości. Jeszcze ciepłe blendujemy na gładką masę, którą odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy jajko, mąkę, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. 10 listków szałwii niedbale siekamy i dorzucamy do masy. W dużym garnku gotujemy wodę. Przy pomocy łyżki zanurzonej uprzednio we wrzątku formujemy kluseczki, wkładamy je do garnka. Kiedy kluseczki wypłyną, wyciągamy na talerz. Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzewamy masło. Wrzucamy garść liści szałwii wraz z kluseczkami. Podsmażamy około 3 minut i podajemy.
Przepis i zdjęcia: Sabina Skalska – trzyswinki.blogspot.com