Lepioszki, które przypominają nasze podpłomyki, były namiastką chleba dla zesłańców na Sybir. Piekło się je na płycie kuchni lub wewnątrz wygaszonego pieca, a nieraz na rozgrzanym kamieniu przy ognisku. Placki przygotowywane były z wody i z tego, co udało się zdobyć: otrębów, prosa, ziaren traw czy maki jęczmiennej lub żytniej. Mąka pszenna była zbyt wielkim rarytasem.
W wielu relacjach Sybiraków powtarza się informacja o dzieleniu się lepioszkami zamiast opłatka podczas wieczerzy wigilijnej.
Lepioszki:
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 5 niedużych placuszków
Składniki:
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
woda
Przygotowanie:
Mąkę zagniatamy, dodając tyle wody, ile wchłonie ciasto, aby mieć konsystencję pierogowego. Formujemy płaskie placuszki. Pieczemy na rozgrzanej płycie kuchni, patelni (najlepiej żeliwnej) lub na rozgrzanym w ognisku dużym, płaskim kamieniu.
Przepis i zdjęcia: Laura Chołodecka – cafebabilon.pl
Przepis pochodzi z 7. numeru magazynu KOCIOŁ.