pierogi

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4

 bezmiesne-b

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wrzątku
½ łyżeczka soli

 Farsz:
500 g topinamburu
150 g białego twarogu
2 szalotki
łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
sól, pieprz
olej

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy razem z solą do miski, zalewamy wrzątkiem i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Kiedy ciasto lekko się ochłodzi zaczynamy wyrabiać ręką do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostawiamy pod przykryciem na 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Topinambur szorujemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Szalotki kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Ugotowany topinambur obieramy i przeciskamy przez praskę razem z białym twarogiem, dodajemy posiekaną pietruszkę lub koperek, szalotkę i doprawiamy wedle uznania.

Ciasto wałkujemy bardzo cienko, wykrawamy kółka i na każde nakładamy niecałą łyżeczkę farszu i zlepiamy. Gotujemy w osolonym wrzątku minutę od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy posypane natką pietruszki lub z dowolnym dipem.

Przepis i zdjęcia: Monika Szeffler
przezogrodek.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *