obwarzanki drozdzowe 1

Drożdżowe obwarzanki mogą być dobra propozycja na tłusty czwartek. Idealne dla osób które lubią paczki bez nadzienia. Najlepiej smakują suto posypane cukrem pudrem. Przepis zaczerpnięty z kuchniawroclawia.pl.

Drożdżowe obwarzanki

Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut
Liczba porcji: 15 sztuk

Składniki:

250 g mąki pszennej + do podsypania
25 g drożdży
25 g cukru
125 ml ciepłego mleka
2 żółtka
25 g masła
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Do większej miski przesiewamy mąkę. Na środku robimy wgłębienie, dodajemy pokruszone drożdże, zasypujemy 1 łyżką cukru i zalewamy 3 łyżkami mleka. Mieszamy, zagarniając odrobinę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy do mąki mleko i żółtka, utarte z pozostałym cukrem. Całość mieszamy. Wlewamy roztopione, ostudzone masło i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Przykryte, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Szklanką wykrawamy krążki, w których kieliszkiem wycinamy dziurkę. Ostawiamy na 15 minut.

Obwarzanki smażymy na średnio gorącym tłuszczu 2 minuty z każdej strony. Podajemy obficie posypane cukrem pudrem.

NASZA PORADA: Wycięte kółeczka można usmażyć jako mini pączki lub zagnieść i ponownie wyciąć obwarzanki.

Przepis pochodzi z kuchniawroclawia.pl
Wykonanie obwarzanków oraz zdjęcia:
Monika Pazdej
zchatynakoncuwsi.blogspot.com

Przepis pochodzi z 6. numeru magazynu KOCIOŁ.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.