Wczoraj miało miejsce otwarcie nowego studia kulinarnego we Wrocławiu – Burda Food Center. Mieliśmy przyjemność w nim uczestniczyć. Spotkanie było podzielone na 3 części. Zaczęło się od krótkiego wprowadzenia, przez warsztaty z Beatą Śniechowską – zwyciężczynią II edycji Masterchefa, aż po część dyskusyjno-degustacyjną.
Nowe studio to sześć, wygodnych, dwuosobowych, w pełni wyposażonych stanowisk. Pod okiem fachowca przygotowałyśmy na nich spring rollsy z jesiotrem, dynią, kolendrą i miso. Zadanie było częściowo ułatwione, ponieważ ryba i dynia były już upieczone, jednak nawet samo siekanie, doprawianie i zawijanie dało nam wiele radości. Nasze danie dostojnie prezentowało się obok rewelacyjnych pierogów z szyjkami rakowymi i przepysznych deserów autorstwa Zbigniewa Koźlika, szefa kuchni w restauracji Hotelu HP Park Plaza. Zniknęło z talerzy równie szybko.
Was natomiast zapraszamy do odwiedzenia Studia. Już niebawem odbywać się będą w nim warsztaty z Beatą Śniechowską. Wśród nich:
– „Kuchnia MasterChefa”
– kuchnia marokańska – „Smaki Maroka”
– kuchnia francuska – „Bon appetit”
– kuchnia włoska – „Kuchnia włoska, jakiej jeszcze nie znacie”
– „Kuchnia pełna zdrowia i energii”
Będą również warsztaty kuchni azjatyckiej, prowadzone przez reprezentantów Food Think Tank – Tomka Hartmana, który na co dzień jest szefem kuchni Szajnochy 11 i Michała Czekajło – szefa kuchni Browaru Stu Mostów. Warsztatom przewodzić będą takie tematy jak:
– kuchnia tajska – „Smaki Tajlandii”
– kuchnia indyjska – „Indie na talerzu”
– kuchnia japońska – „Japonia od kuchni”
– sushi – „Sushi kusi”
W nowym studiu będzie można się też podszkolić z nowoczesnej kuchni polskiej. Marcin Kurzawa – założyciel inicjatywy „O kuchni z ludźmi dla ludzi” i szef kuchni w restauracji Manufaktura smaku wtajemniczy w techniki sous vide, liofilizacji, czy też pokaże jak używać ciekłego azotu w kuchni.
Właścicielki Zdrowej Krowy – Aneta Zarzycka i Ewa Eron-Gorzała razem z dietetykiem i naturoterapeutką tradycyjnej medycyny chińskiej Bożeną Olszowską będą prowadzić warsztaty zdrowej kuchni:
– „Zdrowe śniadania – energia na cały dzień”
– „Zdrowa kuchnia dla zapracowanych”
– „Bezglutenowe słodkości i desery”
– „Zdrowy Maluch – pełnowartościowe odżywianie najmłodszych”
– „Jak samodzielnie przygotować smaczny chleb bezglutenowy i żytnio-orkiszowy?”
Darek Kulczycki, szef kuchni w restauracji La Nonna w Polanicy Zdroju przeprowadzi warsztaty z kuchni włoskiej:
– „Włoskie wariacje kulinarne”
– „Wyszukane dania mięsne”
– „Desery w roli głównej”
Burda Food Center
ul. Rdestowa 1 b-c
Wrocław
tel.: 694 455 399
Tekst i zdjęcia: Katarzyna Sieradz
gotujzkasia.pl
Gdzie można znaleźć informacje na temat warsztatów, ich terminów i zapisów?
Niebawem na stronie Burda będzie zakładka z takimi informacjami 🙂