Jesień zbliża się nieuchronnie, a w lasach już od jakiegoś czasu pojawiają się pierwsze grzyby. My w związku z tym proponujemy Wam przepis na prawdziwie jesienną kanapkę z pastą grzybową. Taka domowa pasta świetnie komponuje się ze świeżym chlebie na zakwasie, szynką i ogórkiem kiszonym.
Kanapka z pastą grzybową
Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
chleb na zakwasie
szynka wieprzowa
ogórki kiszone
sałata
pasta grzybowa
Składniki na pastę grzybową:
20 g suszonych lub 40 g świeżych borowików
1 mała cebula dymka
200g serka śmietankowego
3 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Jeśli korzystamy z suszonych grzybów, to moczymy je w ciepłej wodzie 20 minut. Po tym czasie gotujemy je w małym garnku, aż staną się miękkie (około 30-40 minut). Świeże grzyby wystarczy oczyścić, pokroić i poddusić przez 20-30 minut. Studzimy i bardzo drobno siekamy, łączymy z serkiem, koperkiem i równie drobno pokrojoną cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Chleb smarujemy pastą grzybową i kolejno układamy na nim sałatę, ogórki kiszone i szynkę wieprzową. Na wierzchu dociskamy drugą kromką chleba.
Przepis: Sabina Skalska – trzyswinki.blogspot.com
Zdjęcie: Żaneta Hajnowska – cupcakefactory.pl