Przepis na tę pastę, wraz z domowymi anegdotami rodziny Sękowskich, przekazała nam Anna Komsta, a znalazł się on w jej książce „Opowieści Stołu. Ze Wschodu na Zachód”. Pasta jajeczna była przygotowywana przez dziadka autorki, a my serdecznie polecamy ten przepis, bo jest niezwykle smaczny.
Pasta jajeczna dziadka Karola
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
6 jajek
1 duża cebula
1/2 szklanki oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Gotujemy maksymalnie 8-10 minut od zagotowania. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Przekładamy na sitko i sparzamy wrzątkiem, dzięki czemu pasta będzie delikatniejsza i może dłużej postać w lodówce.
Ugotowane jajka obieramy ze skorupek jeszcze ciepłe, następnie drobno siekamy i mieszamy wcierając w nie olej. Dzięki takiemu zabiegowi, pasta będzie puszysta, kleista, a nie sucha. Masę łączymy z cebulą i doprawiamy do smaku solą i pierzem. Pasta jajeczna powinna odpocząć – ok. 30 minut, tak, by smaki się przegryzły.
Dla urozmaicenia można ją doprawić do wyboru: suszonymi pomidorami, czarnuszką, kuminem rzymskim, siekaną zieleniną, a nawet gąszczem z rukoli, posypać siekanymi nasionami dyni czy orzechów włoskich.
Przepis wraz z opowieścią przesiedleńczą znajdziecie w 29. numerze naszego magazynu, a pochodzi z rodzinnych receptur Anny Komsty.
Przygotowanie i zdjęcia Laura Chołodecka, Cafe Babilon.