Przepis na tę pastę, wraz z domowymi anegdotami rodziny Sękowskich, przekazała nam Anna Komsta, a znalazł się on w jej książce „Opowieści Stołu. Ze Wschodu na Zachód”. Pasta jajeczna była przygotowywana przez dziadka autorki, a my serdecznie polecamy ten przepis, bo jest niezwykle smaczny.

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna dziadka Karola

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki: 

6 jajek

1 duża cebula

1/2 szklanki oliwy

sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Gotujemy maksymalnie 8-10 minut od zagotowania. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Przekładamy na sitko i sparzamy wrzątkiem, dzięki czemu pasta będzie delikatniejsza i może dłużej postać w lodówce.

Ugotowane jajka obieramy ze skorupek jeszcze ciepłe, następnie drobno siekamy i mieszamy wcierając w nie olej. Dzięki takiemu zabiegowi, pasta będzie puszysta, kleista, a nie sucha. Masę łączymy z cebulą i doprawiamy do smaku solą i pierzem. Pasta jajeczna powinna odpocząć – ok. 30 minut, tak, by smaki się przegryzły.

Dla urozmaicenia można ją doprawić do wyboru: suszonymi pomidorami, czarnuszką, kuminem rzymskim, siekaną zieleniną, a nawet gąszczem z rukoli, posypać siekanymi nasionami dyni czy orzechów włoskich.

Przepis wraz z opowieścią przesiedleńczą znajdziecie w 29. numerze naszego magazynu, a pochodzi z rodzinnych receptur Anny Komsty.

Przygotowanie i zdjęcia Laura Chołodecka, Cafe Babilon.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *