ruskie z Chrzastawy 1

Tradycja przyrządzania pierogów z dodatkiem farszu ziemniaczano-serowego, zwanych potocznie ruskimi, sięga lat czterdziestych XX wieku. Przewieźli je osadnicy, którzy przybyli na Dolny Śląsk z Kresów południowo-wschodnich tuż po II Wojnie Światowej. Ich kuchnia wyróżniała się szczególnym upodobaniem do potraw mącznych, w tym także pierogów. Obecnie pierogi są bardzo popularnym daniem na dolnośląskich stołach, a za najsmaczniejsze uchodzą właśnie pierogi ruskie z Chrząstawy, które wielokrotnie zwyciężały w konkursie  „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Od 2013 roku wpisane są  przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych.

Pierogi ruskie z Chrząstawy:

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 6–8

Składniki:

Ciasto:

1 kg mąki pszennej
2 żółtka
⅓ kostki margaryny
szczypta soli
woda + mleko (pół na pół, ile zabierze mąka)

Farsz:

2 kg ugotowanych ziemniaków
1 kg białego sera
500 g wędzonego boczku
2 cebule
sól
pieprz: czarny i ziołowy

Przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ugotowane ziemniaki i ser przepuszczamy przez praskę. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i szklimy. Mieszamy z ciepłymi ziemniakami oraz serem. Przyprawiamy do smaku solą i dwoma rodzajami pieprzu.
Ciasto wałkujemy, szklanką wycinamy krążki. Nakładamy farsz i lepimy pierogi. Wrzucamy na posolony wrzątek, gotujemy 5–6 minut od momentu wypłynięcia, po czym wyjmujemy łyżką cedzakową. Pierogi podajemy ze skwarkami z boczku i przyrumienioną cebulą.

Przepis: Koło Gospodyń Wiejskich w Chrząstawie
Wykonanie i zdjęcia: Martyna Sobka
smakiempisany.pl

Przepis pochodzi z 4. numeru magazynu KOCIOŁ.