Małaj to prosty do wykonania i stosunkowo tani placek na bazie mąki pszennej i drobnej kaszy lub mąki kukurydzianej. Bardzo syte ciasto, które najchętniej spożywano świeżo upieczone, takie „wczorajsze” podawano ze zsiadłym mlekiem lub śmietaną. W przeciwieństwie do bardziej wykwintnych ciast takich jak strudle, miodowniki czy orzechowce, małaj był pieczony bez specjalnej okazji, po prostu „przy sobocie”.
Małaj
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 12
Składniki:
150 g masła
150 g cukru pudru
3 jaja
75 g mąki pszennej
75 g drobnej kaszy kukurydzianej lub mąki kukurydzianej
20 g świeżych drożdży
2-3 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę przesiewamy. Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru pudru. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Nadal ucierając, dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy mąkę, kaszę kukurydzianą oraz drożdże z cukrem. Ubijamy pianę z białek i dodajemy ją to masy. Mieszamy całość delikatnie, ale na tyle starannie, aby składniki połączyły się.
Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm. Pieczemy w temperaturze 180°C około 1 godzinę.
Śmietanę rozsmarowujemy na powierzchni upieczonego ciasta, pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.
Przepis pochodzi z książki „Bukowina ocalona od zapomnienia” wydanej przez Fundację „Bratnia Pomoc” w Lubaniu. Rozdział o kuchni bukowińskiej w tej książce jest autorstwa pani Cecylii Kazimierczak.
Zdjęcie: Laura Chołodecka
cafebabilon.pl
Przepis pochodzi z 1. numeru magazynu KOCIOŁ.