Zapiekane z jajkiem bułki to doskonała i niebanalna propozycja na niedzielne śniadanie. Dodatek delikatnego sera camembert i chrupiącego jarmużu są doskonałym uzupełnieniem dla pieczywa i rozlewającego się jajka. Tak warto rozpocząć dzień.
Jajka zapiekane w bułkach:
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
2 jajka
1 średnia bułka (kajzerka)
2 plastry camembert
liście jarmużu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Bułkę kroimy na pół i wydrążamy w każdej połówce wgłębienie, uważając żeby nie uszkodzić ścianek. Jajka wbijamy do miseczki. Do każdego z wgłębień przekładamy ostrożnie po białku i żółtku. Pieczemy przez 10 minut i dodajemy na każdą połówkę bułki po plasterku camembert i jarmuż. Pieczemy przez 3-5 minut, aż białko będzie ścięte. Doprawiamy według uznania.
Przepis i zdjęcia: Małgorzata Zabkorzycka
trawkacytrynowa.pl