Na zakończenie lata mamy dla Was ciasto orzechowe z malinami, które na podstawie przepisu „Borzygniewskie ciasto orzechowe z malinami” z książki „Smaki i smaczki kuchni Ślężańskiej” przygotowała Sabina. Przepis znajdziecie w 15 numerze KOTŁA.
Ciasto orzechowe z malinami
Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia
Liczba porcji: tortownica o średnicy 22 cm
Składniki na ciasto:
4 jajka
100 g cukru
60 g mąki tortowej
80 g tartych orzechów włoskich
60 ml oleju rzepakowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
250 g sera białego śmietankowego
85 g cukru pudru
250 ml śmietanki 30%
1 malinowa galaretka
200 g malin
Do podania:
tarta gorzka czekolada
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Następnie dokładamy po 1 żółtku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ubijając na bardzo małych obrotach. Na koniec dodajemy olej i orzechy włoskie delikatnie wszystko mieszając. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez 30 minut lub do suchego patyczka.
Ser na masę mieszamy dokładnie z cukrem pudrem. Śmietankę ubijamy i ¾ dodajemy do sera. Masę łączymy z tężejącą galaretką i malinami.
Wystudzone ciasto kroimy na 2 części i przekładamy masą. Wierzch smarujemy resztą ubitej śmietany i posypujemy startą gorzką czekoladą. Schładzamy kilka godzin w lodówce.
Opracowanie przepisu i zdjęcia: Sabina Skalska – trzyswinki.blogspot.com
Przepis pochodzi z 15 numeru magazynu KOCIOŁ