Kliknij na link, aby pobrać:

Kocioł numer specjalny – dolnośląska Wigilia (plik pdf)

Aby czytać magazyn na Issuu, kliknij w okładkę:

kociol numer specjalny wigilia

Numer specjalny KOTŁA – dolnośląska Wigilia

Przepisy, które znajdziecie w środku:

  • barszcz wigilijny
  • bomby legnickie
  • bożonarodzeniowy placek drożdżowy z bakaliami
  • deser makowy
  • kapuśniaczki
  • karp po polsku w szarym sosie
  • karp smażony
  • kompot z suszu
  • konfekty nyskie
  • kutia
  • pierogi ze słodką kapustą
  • pstrąg w sosie luterańskim
  • siekane śledzie
  • uszka z grzybami wigilijna zupa grzybowa

Stol_szeroki kat

Chcieliśmy odtworzyć kulinarne tradycje Dolnego Śląska związane ze świętami Bożego Narodzenia i możemy śmiało powiedzieć, że to nam się udało. Na wigilijnym stole przygotowanym do sesji zdjęciowej pojawiły się potrawy lepiej znane (uszka, barszcz czerwony, smażony karp), jak i te, które pojawiają się tylko na nielicznych stołach bądź słuch o nich zupełnie zaginął. Tak było w przypadku siekanych śledzi, bomb legnickich czy wyjątkowego deseru makowego. Mamy więc nadzieję, że dołączycie do nas i na Waszych wigilijnych stołach zagości któraś z tych potraw. Zapraszamy Was do lektury numeru specjalnego!

Zdjęcia: Małgorzata Zabokrzycka

Stylizacja: Żaneta Hajnowska

Sesja zdjęciowa – pomoc: Monika Szeffler, Łucja Serafin

Walter