Na podstawie przepisu zespołu folklorystycznego “Lasowanie”, gm. Pieńsk „Pasztet z fasoli” z książki „Kuchnia Dolnego Śląska”, Barbara Jakimowicz-Klein, Wrocław-Radków 2014.
Pasztet z fasoli
Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut + 8 godzin moczenie
Liczba porcji: keksówka 25 cm
Składniki:
350 g fasoli Jaś
2 duże cebule
30 g suszonych grzybów
2 czerstwe bułki
1 jajko
po 1 łyżeczce majeranku, tymianku i mielonego kminku (w oryginalnym przepisie cząber)
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz
Opcjonalnie:
150 g wędzonego boczku w cienkich plastrach*
90 g suszonych śliwek*
Przygotowanie:
Fasolę zalewamy zimna wodą i moczymy przez noc w lodówce. Odlewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy 60 minut. Ugotowaną fasolę odstawiamy w wodzie do ostygnięcia, następnie odcedzamy. Wywar po gotowaniu fasoli doprawiamy solą i pieprzem, część wykorzystujemy do ugotowania grzybów (15 minut), a w pozostałej moczymy bułki. Pokrojoną cebulę przesmażamy na maśle.
Fasolę, bułki, cebulę oraz grzyby mielimy w maszynce wykorzystując sitko o średnich oczkach, dodajemy majeranek, tymianek i kminek. Doprawiamy solą i pieprzem, farsz powinien być wyrazisty w smaku. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy, jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy trochę bułki tartej.
Foremkę do pieczenia wykładamy plastrami boczku, wykładamy połowę farszu. Na środku układamy śliwki i przykrywamy pozostałą częścią farszu. Wierzch przykrywamy boczkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C, pieczemy 30 minut.
Uwagi:
* oryginalny przepis nie zawiera suszonej śliwki oraz boczku i jest pieczony w foremce wysypanej bułka tartą
Przygotowanie i zdjęcia: Monika Pazdej, Z chaty na końcu wsi