Na podstawie przepisu zespołu folklorystycznego “Lasowanie”, gm. Pieńsk „Pasztet z fasoli” z książki „Kuchnia Dolnego Śląska”, Barbara Jakimowicz-Klein, Wrocław-Radków 2014.

Pasztet z fasoli

Pasztet z fasoli

Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut + 8 godzin moczenie

Liczba porcji: keksówka 25 cm

Składniki:

350 g fasoli Jaś

2 duże cebule 

30 g suszonych grzybów

2 czerstwe bułki

1 jajko

po 1 łyżeczce majeranku, tymianku i mielonego kminku (w oryginalnym przepisie cząber)

1 łyżka masła klarowanego

sól, pieprz

Opcjonalnie:

150 g wędzonego boczku w cienkich plastrach*

90 g suszonych śliwek*

Przygotowanie:

Fasolę zalewamy zimna wodą i moczymy przez noc w lodówce. Odlewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy 60 minut. Ugotowaną fasolę odstawiamy w wodzie do ostygnięcia, następnie odcedzamy. Wywar po gotowaniu fasoli doprawiamy solą i pieprzem, część wykorzystujemy do ugotowania grzybów (15 minut), a w pozostałej moczymy bułki. Pokrojoną cebulę przesmażamy na maśle. 

Fasolę, bułki, cebulę oraz grzyby mielimy w maszynce wykorzystując sitko o średnich oczkach, dodajemy majeranek, tymianek i kminek. Doprawiamy solą i pieprzem, farsz powinien być wyrazisty w smaku. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy, jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy trochę bułki tartej.

Foremkę do pieczenia wykładamy plastrami boczku, wykładamy połowę farszu. Na środku układamy śliwki i przykrywamy pozostałą częścią farszu. Wierzch przykrywamy boczkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C, pieczemy 30 minut.

Uwagi:

* oryginalny przepis nie zawiera suszonej śliwki oraz boczku i jest pieczony w foremce wysypanej bułka tartą

Przygotowanie i zdjęcia: Monika Pazdej, Z chaty na końcu wsi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *