Przepis pochodzi z książki „Górnołużycka książka kucharska z historycznymi uwagami” („Oberlausitzer Kochbuch mit historischen Betrachtungen”). Zawiera przepisy na zupy i dodatki, dania jednogarnkowe, potrawy z ziemniaków, jajek oraz mięsa i ryb.
Danie jednogarnkowe z jarmużem:
Czas przygotowania: 20 minut + 2 godziny duszenia
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 kg jarmużu
250 g cebuli
50 g smalcu gęsiego lub wieprzowego
150 g kiełbasy do grillowania
25 g kaszy owsianej
1½ litra wody
szczypta cukru
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę podgotowujemy przez 5 minut i odcedzamy. Jarmuż myjemy i z każdego liścia wycinamy główny nerw składając go na pół i odcinając bok z nerwem. Szatkujemy. Cebulę kroimy w półtalarki. Smalec roztapiamy w garnku, wrzucamy cebulę i jarmuż. Podsmażamy, wlewamy wodę i dodajemy podgotowaną kaszę owsianą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w talarki, doprawiamy i chwilę wszystko podgrzewamy.
Przepis pochodzi z książki „Oberlausitzer Kochbuch mit historischen Betrachtungen”
Tłumaczenie: Bogumiła Kadow
Zdjęcia: Katarzyna Sieradz – gotujzkasia.pl