pstrag

Ryba gotowana w ciemnym piwie z dodatkiem liści laurowych i dużej ilości cebuli. Potrawa regionalna, praktycznie nie znana poza Wrocławiem. Tradycyjnie, w ten sposób przygotowuje się karpia, ale można użyć również pstrąga.

Pstrąg po luterańsku:

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 4 porcje
rybne-bbez_laktozy-b

Składniki:

2 pstrągi
4 cebule
6 listków laurowych
500 ml ciemnego piwa
2 łyżki oleju
sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Pstrągi myjemy pod bieżącą wodą, wycieramy papierowym ręcznikiem. Oczyszczamy z łusek.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju. Dokładamy pstrągi i liście laurowe. Całość zalewamy piwem. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Potrawy nie przykrywamy, by płyn odparował i sos zgęstniał. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis: Łucja Serafin – fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com
Zdjęcia: Małgorzata Zabokrzycka – trawkacytrynowa.pl

Przepis ze specjalnego numeru KOTŁA – dolnośląska Wigilia.