Ślęża to najwyższy szczyt Przedgórza Sudeckiego. W średniowieczu góra omijana była przez okolicznych mieszkańców ze względu na opowieści, według których odbywały się na niej zloty czarownic. W obecnych czasach jest jednym z ciekawszych miejsc w okolicach Wrocławia.
Smalczyk czarownic ślężańskich jest popisowym produktem Stowarzyszenia „Ślężanie – Lokalna Grupa Działania” oraz jednym z elementów kulinarnego szlaku, znanego jako „Szlak Dobrych Smaków i Tradycji Ślężańskich”.
Smalczyk czarownic ślężańskich
Czas przygotowania: 30 minut + czas stygnięcia
Liczba porcji: około 500g
Składniki:
Smalczyk:
250 g słoniny
125 g wędzonego boczku
125 g wędzonej kiełbasy
125 g pieczarek
1 ząbek czosnku
przyprawa czarownic ślężańskich
ziarna jałowca
ostra papryka
sól i pieprz
Przyprawa czarownic ślężańskich:
garść suszonego lubczyku
garść suszonej natki pietruszki
garść suszonej naci selera
duża szczypta suszonych pokrzyw
duża szczypta suszonej bazylii
duża szczypta majeranku
łyżeczka soli
Przygotowanie:
Smalczyk:
Słoninę i boczek kroimy w drobną kostkę. Solimy i smażymy na niewielkim ogniu, aż wytopią się skwarki. Kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy razem z pieczarkami. Wrzucamy na patelnię i smażymy, aż się przyrumienią. Przyprawiamy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i zdejmujemy z ognia. Przekładamy do słoiczków i zostawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie przyprawy:
Wszystkie zioła mielimy razem, a następnie mieszamy z solą.
Przepis: „Smaki i smaczki kuchni Ślężańskiej”, Stowarzyszenie Gmin Ślężańskich, 2006.
Wykonanie i zdjęcia: Katarzyna Sieradz
gotujzkasia.pl
Przepis pochodzi z 5. numeru magazynu KOCIOŁ.