golabki kruzewnickie 1
Gołąbki krużewnickie, które jadano na Kresach, przywędrowały na tereny województwa dolnośląskiego, wraz z licznymi tradycjami kulinarnymi, po II wojnie światowej. Potrawa ta została wpisana na „Listę Tradycyjnych Produktów” w 2008 roku. Bardzo często są nazywane „czarnymi gołąbkami” z racji zawartości kaszy gryczanej i specyficznego koloru farszu.

Gołąbki krużewnickie:

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut
Liczba porcji: 20 gołąbków

bezglutenowe-bbez_laktozy-b

Składniki:

500 g kaszy gryczanej
2 jajka
500 g wędzonki
3 ugotowane ziemniaki
główka kapusty
125 ml oleju (+ 1 łyżka do smażenia)
1 cebula
główka czosnku
sól i pieprz

Przygotowanie:

Z kapusty wycinamy głąb i obgotowujemy ją przez 5 minut. Wędzonkę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Ziemniaki gotujemy, studzimy, przepuszczamy przez maszynkę. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z olejem. Ostudzoną kaszę mieszamy z ziemniakami, cebulą, wędzonką, przeciśniętym czosnkiem i jajkami. Zawijamy gołąbki, zalewamy wodą i dusimy około 45 minut.

Przepis kuchni Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Lubomierzu
Wykonanie i zdjęcia: Damian Kordas
smakiwsieci.blogspot.com

Przepis pochodzi z 5. numeru magazynu KOCIOŁ.