kluski bulczane 1

Przepis na kluski bułczane (Saganer Semmelklöße) stworzył Heinrich Gersdorf z Żagania, nazywany też często Kloß–Heinrich (Heinrich Kluska). Jako młody chłopak, w latach 1897-1900, uczył się zawodu kucharza w hotelu Savoy we Wrocławiu. Po I wojnie światowej rozpoczął pracę w jednym z hoteli w Görlitz. Potem powrócił do Wrocławia, gdzie był niezwykle cenionym i lubianym kucharzem.

Heinrich pozostawił po sobie pokaźną spuściznę w postaci ręcznie zapisanych receptur. Pierwsze sięgają początków jego kariery i nauki we Wrocławiu, ostatnie to przepisy kuchni chłopskiej z Żagania. Przepisy te trafiły do Archiwum Śląskiego. Przepis na kluski to jedna z pierwszych receptur – pochodzi z 1897 roku.

Kluski bułczane:

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 10 klusek

bezmiesne-b

Składniki:

4 czerstwe bułki
2 płaskie łyżki mąki pszennej
50 g bułki tartej
60 g masła
3 jajka
sól

Przygotowanie:

Bułki namaczamy w wodzie i odciskamy. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Mieszamy dokładnie z mąką, bułką tartą i solą. Masło rozpuszczamy na patelni i przesmażamy na nim przygotowaną masę. Do gorącej dodajemy po jednym jajku i szybko mieszamy. Ciasto odstawiamy, aby napęczniało.
W garnku gotujemy wodę, solimy. Przy pomocy dwóch łyżek formujemy podłużne kluski lub toczymy niewielkie kule. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Podajemy dokładnie odsączone, na przykład z sosem owocowym.

Przepis: Bogumiła Kadow
Zdjęcia: Joanna Leśniak

Przepis pochodzi z 5. numeru magazynu KOCIOŁ.