placek drozdzowy

W Mediolanie nie ma Bożego Narodzenia bez drożdżowej baby Panettone, Niemcy na świątecznym stole kładą drożdżowe chleby zwane Stollen, a na naszej dolnośląskiej Wigilii nie może zabraknąć Bożonarodzeniowego placka z bakaliami. Ten niepozorny z wyglądu specjał wypiekany jest podobnie, jak u naszych niemieckich sąsiadów, w formie słodkiego drożdżowego bochenka, pełnego rodzynek i migdałów. Jest wymagającym czasu wypiekiem, ale za to po wyciągnięciu go z piekarnika, cały dom pachnie pomarańczą i cytryną. To aromat pochodzący z drobno pokrojonych skórek cytrusów, dodanych do ciasta razem z bakaliami. Placek jest idealnym zwieńczeniem wigilijnej kolacji, świetnie pasują do niego kompot z suszu i wino.

Bożonarodzeniowy placek drożdżowy z bakaliami:

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut
Liczba porcji: 2 placki

Składniki:

500 g mąki pszennej
50 g drożdży świeżych
250 ml mleka
100 g masła
100 g cukru
1 jajko
100 g migdałów
100 g rodzynek
po 50 g skórki cytryny i pomarańczy
szczypta soli
2 łyżki rozpuszczonego masła do polana
do posypania cukier puder wymieszany z mielonymi migdałami

Przygotowanie:

Przygotowujemy zaczyn z drożdży na 3 łyżkach mleka. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól, jajko, resztę mleka, rozpuszczone ostudzone masło, drożdże.
Zagniatamy gładkie ciasto. Dodajemy pokruszone migdały, rodzynki, drobno pokrojone skórki z owoców. Ponownie zagniatamy. Przykrywamy ciasto ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia. Ponownie zagniatamy. Formujemy dwa podłużne bochenki. Każdy lekko spłaszczamy.
Ciasto kładziemy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i lekko oprószonej mąką.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Polewamy rozpuszczonym masłem. Pieczemy około 60 minut w 160°C. Po upieczeniu ponownie polewamy ciepłe ciasto masłem i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z mielonymi migdałami. Placki można także piec w podłużnych formach.

Przepis na podstawie książki „Kuchnia Wrocławia”, Barbara Jakimowicz­Klein, Grzegorz Sobel, Wydawnictwo Darbud, 2008
Wykonanie: Joanna Aniszczyk – ilovetoeat.pl
Zdjęcia: Małgorzata Zabokrzycka – trawkacytrynowa.pl

Przepis ze specjalnego numeru KOTŁA – dolnośląska Wigilia.