Uszka z grzybami to klasyczne danie wigilijne podawane w Polsce. Tradycyjnie serwuje się je z barszczem, bardzo często zakwaszanym.
Uszka z grzybami:
Liczba porcji: ok. 100 uszek
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy do gotowania
Składniki na farsz:
40 g suszonych borowików
2 średnie cebule
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oliwy do smażenia
Przygotowanie:
Grzyby płuczemy i namaczamy przez noc. Gotujemy przez 30 minut. W tym czasie kroimy drobno obraną cebulę i grzyby. Na patelni na dwóch łyżkach oliwy smażymy cebulę na małym ogniu do zeszklenia. Grzyby odsączamy, kroimy i dodajemy do cebuli. Solimy i pieprzymy według uznania. Całość dusimy przez 5 minut na małym ogniu. Przekładamy masę do blendera i miksujemy.
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z solą do miski. Powoli dodajemy ciepłą wodę wraz z oliwą i, zataczając koła drewnianą łyżką, łączymy ze sobą wszystkie składniki. Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Zagniatamy rękami przez około 7 minut, podsypując mąką, żeby się nie kleiło.
Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego (choć możemy też nakładać łyżeczką).
Ciasto dzielimy na trzy części. Pierwszą rozwałkowujemy cienko i wycinamy kółka szklanką o średnicy 3 cm. Na każde kółko wykładamy około 1 cm² farszu. Składamy na pół, zalepiamy i łączymy końcówki po przekątnej. Czynność powtarzamy dla każdego kawałka ciasta.
W międzyczasie w dużym garnku przygotowujemy wrzątek z łyżką oliwy. Wrzucamy uszka partiami (po 10-15 sztuk) i gotujemy maksymalnie 3 minuty, do momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerzyk, jeden koło drugiego i podlewamy oliwą, żeby się nie sklejały. Uszka możemy też mrozić – układamy je wówczas na tackach. Przed podaniem gotujemy je we wrzątku przez 5 minut.
Przepis i zdjęcia: Małgorzata Zabokrzycka – trawkacytrynowa.pl
Przepis ze specjalnego numeru KOTŁA – dolnośląska Wigilia.