Legnickie bomby to tradycyjne, bożonarodzeniowe śląskie ciasta. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzą z Legnicy, gdzie pierwszy raz upiekli je bracia Müller. Nie wiadomo, skąd wzięła się ich nazwa. Być może od tego, że to prawdziwe kaloryczne bomby.
Bomby legnickie:
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 14 sztuk
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g miodu
100 g cukru
75 g masła
2 jajka
2 łyżki kakao
3 łyżki rumu
po 50 g rodzynek, siekanych migdałów i orzechów
po ½ łyżeczki mielonych: cynamonu, kardamonu i goździków
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masło do wysmarowania formy
Składniki na polewę czekoladową:
250 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Miód, masło i cukier rozpuszczamy w rondelku, zostawiamy do ostygnięcia. Jajka lekko ubijamy, dodajemy masę miodową i mieszamy. Dorzucamy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do posmarowanych masłem okrągłych foremek (ok. 5 cm średnicy) lub natłuszczonej formy na babeczki. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 175°C (do suchego patyczka) i studzimy. Jeśli wyrosły za wysoko odcinamy “górki” i układamy ciastka do góry nogami na kratce do pieczenia, postawionej na folii lub papierze. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy olej i dobrze mieszamy. Polewamy bomby czekoladową polewą. Możemy też je dodatkowo udekorować, np. płatkami migdałów lub świątecznymi cukrowymi posypkami.
Przepis na podstawie przedwojennych receptur: Żaneta Hajnowska – cupcakefactory.pl
Zdjęcia: Małgorzata Zabokrzycka – trawkacytrynowa.pl
Przepis ze specjalnego numeru KOTŁA – dolnośląska Wigilia.