kompot z suszu

Na świecie istnieją dwie grupy ludzi. Tacy, którzy za szklaneczkę tego bursztynowego płynu oddaliby nerkę i tacy, którzy darzą go szczerą nienawiścią i posądzają o zapach starych skarpet. My należymy do pierwszej grupy i dla nas kompot z suszu to najważniejszy napój tych świąt, a Boże Narodzenie bez niego się nie liczy!

Wigilijny kompot z suszu

Kompot przygotowywany jest z suszonych jabłek, gruszek i śliwek. W niektórych domach robiony jest z dodatkiem korzennych przypraw, w innych gotowany jest tylko z owoców. Koniecznie po przygotowaniu trzeba go bardzo mocno schłodzić, wtedy smakuje najlepiej. Owoców można dodać zdecydowanie więcej, a ich proporcje można zmieniać według uznania. Owoce suszone są bardzo słodkie, więc zdecydowanie odradzamy dosładzanie napoju.

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 12

Składniki kompotu z suszu:

150 g suszonych śliwek
60 g suszonych jabłek
100 g suszonych moreli
80 g rodzynek
sok z ½ cytryny
1 laska cynamonu
5 gwiazdek anyżu
1 łyżeczka imbiru

Przygotowanie:

Jabłka, śliwki i morele zalewamy w garnku 2 litrami zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Dodajemy sok z cytryny, anyż i cynamon. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Kompot z suszu podajemy po wystudzeniu.

Przepis: Olga Płaza – olgaplaza.pl
Zdjęcia: Małgorzata Zabokrzycka – trawkacytrynowa.pl

Przepis ze specjalnego numeru KOTŁA – dolnośląska Wigilia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *