Kliknij na link, aby pobrać numer specjalny Dolnośląska Wigilia:
Kocioł numer specjalny – dolnośląska Wigilia (plik pdf)
Aby czytać magazyn na Issuu, kliknij w okładkę:
Numer specjalny KOTŁA – Dolnośląska Wigilia
Przepisy, które znajdziecie w środku:
- barszcz wigilijny
- bomby legnickie
- bożonarodzeniowy placek drożdżowy z bakaliami
- deser makowy
- kapuśniaczki
- karp po polsku w szarym sosie
- karp smażony
- kompot z suszu
- konfekty nyskie
- kutia
- pierogi ze słodką kapustą
- pstrąg w sosie luterańskim
- siekane śledzie
- uszka z grzybami wigilijna zupa grzybowa
Chcieliśmy odtworzyć kulinarne tradycje Dolnego Śląska związane ze świętami Bożego Narodzenia i możemy śmiało powiedzieć, że to nam się udało. Na wigilijnym stole przygotowanym do sesji zdjęciowej pojawiły się potrawy lepiej znane (uszka, barszcz czerwony, smażony karp), jak i te, które pojawiają się tylko na nielicznych stołach bądź słuch o nich zupełnie zaginął. Tak było w przypadku siekanych śledzi, bomb legnickich czy wyjątkowego deseru makowego. Mamy więc nadzieję, że dołączycie do nas i na Waszych wigilijnych stołach zagości któraś z tych potraw. Zapraszamy Was do lektury numeru specjalnego!
Zdjęcia: Małgorzata Zabokrzycka
Stylizacja: Żaneta Hajnowska
Sesja zdjęciowa – pomoc: Monika Szeffler, Łucja Serafin