Bez niego nie przygotujemy prawdziwego barszczu na kolację wigilijną i choć można wspomóc się gotowcami, to zrobienie go samodzielnie jest bardzo proste. Będziemy więc Was namawiać, aby zakwas buraczany zrobić od podstaw, krok po kroku.

Taki zakwas nie tylko przyda się podczas wigilijnych przygotowań, warto używać go także na co dzień. To bogactwo witamin i probiotyków.

Zakwas buraczany

Zakwas buraczany na wigilijny barszcz

Liczba porcji: 3 litry
Czas przygotowania: 15 minut + około 7 dni fermentacji

Składniki:

1 kg buraków
½ średniego selera
1–2 korzenie pietruszki
5 dużych ząbków czosnku
4 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
3 kulki jałowca
2 plastry imbiru
3 litry wody
3 łyżki soli niejodowanej (30–40 g)

Przygotowanie:

Duży słój i pokrywkę wyparzamy.
Warzywa myjemy i szorujemy, kroimy w średnią kostkę lub plastry.
Na dno słoja wykładamy wszystkie przyprawy, na które układamy warzywa.
Sól rozpuszczamy w wodzie. Całość zalewamy solanką,
pozostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni.
Słoik zakręcamy, stawiamy (na talerzu – zakwas może buzować)
i przetrzymujemy w temperaturze pokojowej.
Raz dziennie słoik przekręcamy góra-dół. Zakwas otwieramy po 7 dniach.
Po tym czasie, jeżeli kwasowość nam odpowiada,
zlewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.

Przepis i przygotowanie Joanna Komorowska, Apetyt na Kuchnię,

Zdjęcia Rafał Komorowski, Komorowski-Foto,

Przepis znajdziecie w 30. numerze Magazynu, w dziale kuchni dolnośląskiej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *