Zaskakujący dżem pachnący intensywnie pomarańczami, goździkami i cynamonem o głębokiej barwie przygotowany jest z… marchwi! Jeśli nie zdradzicie tego szczegółu, to nikt się nie zorientuje! 😉 Dłuższe duszenie tego warzywa w soku pomarańczowym pozwala na uzyskanie bardziej aksamitnej konsystencji przypominającej mus, warto jednak samemu sprawdzić, jaka konsystencja jest tą ulubioną.
Dżem marchewkowy z pomarańczą:
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 2 słoiczki o pojemności 200 ml
Składniki:
500 g obranej marchwi
2 pomarańcze lub 100 ml soku z miąższem
75 g brązowego cukru trzcinowego
3 goździki
szczypta mielonego cynamonu
sok z ½ cytryny
Przygotowanie:
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Z pomarańczy wyciskamy sok i wlewamy go do garnka o grubym dnie, wsypujemy cukier trzcinowy, goździki i cynamon. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 10 minut na wolnym ogniu.
Po tym czasie do garnka wsypujemy startą marchew i dusimy do miękkości przez około 30 minut. Często mieszamy, żeby uniknąć przypalenia.
Kiedy marchew będzie miękka, zdejmujemy pokrywkę i dodajemy sok z cytryny. Smażymy jeszcze chwilę, żeby odparował nadmiar płynu, następnie wyjmujemy goździki i rozdrabniamy dżem marchewkowy blenderem z metalową stopą miksującą.
Dżem przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 10 minut.
Przepis i zdjęcia dżemu: Agata Kubica – agatagotuje.pl
Zdjęcie marchewki: Monika Pazdej – zchatynakoncuwsi.blogspot.com