W przedwojennym Wrocławiu nie było zwyczaju przygotowywania wystawnych śniadań w Niedzielę Wielkanocną. Rodziny spotykały się za to na świątecznym obiedzie, który zakończony był zawsze deserem. Wśród słodkich akcentów królowały paschy, serniki oraz bardzo miękkie ciasto wielkanocne z dodatkiem rodzynek, migdałów i skórki cytrynowej.
Ciasto wielkanocne:
Czas przygotowania: 45 minut + 30–40 minut pieczenia
Liczba porcji: 8
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
125 g zimnego masła
2 żółtka
2 łyżki śmietany
szczypta soli
Masa:
400 ml mleka
40 g kaszy manny
100 g cukru
2 białka
50 g miękkiego masła
50 g rodzynek
skórka otarta z 1 cytryny
80 g mielonych migdałów
2 żółtka
kilka kropli aromatu migdałowego
szczypta soli
Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę i cukier puder wsypujemy do miski. Dodajemy drobno pokrojone masło, żółtka, śmietanę, sól i zagniatamy gładkie ciasto. Foremkę do pieczenia o średnicy 20–25 cm smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotowujemy masę.
Masa:
Mleko zagotowujemy z cukrem i solą. Wsypujemy kaszę mannę i gotujemy 10 minut, często mieszając. Studzimy. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną masę. Do garnka z ugotowaną kaszą dodajemy masło, pokrojone rodzynki, skórkę z cytryny, żółtka, mielone migdały oraz aromat i miksujemy do połączenia składników. Delikatnie mieszamy z ubitymi białkami i przekładamy na schłodzone ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30–40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Przepis: Grzegorz Sobel, Barbara Jakimowicz-Klein, „Kuchnia Wrocławia”, Wydawnictwo Darbud, 2008
Wykonanie i zdjęcia: Katarzyna Sieradz
gotujzkasia.pl
Przepis pochodzi z 4. numeru magazynu KOCIOŁ.