Czasem tak jest, że zwykła pizza nie wystarczy. Chęć spróbowania czegoś nowego jest tak silna, że ratunkiem może być tylko pizza z ziemniakami. Połączenie cienkich plasterków ziemniaka i razowego spodu do pizzy to włoski klasyk, choć mało znany.
Pizza z ziemniakami:
Czas przygotowania: 30 minut + 20 minut pieczenia
Liczba porcji: 4 porcje
Składniki na ciasto:
400 g mąki orkiszowej razowej
250 ml wody
7 g drożdży suchych
łyżeczka soli
Dodatki:
2 duże ziemniaki
2 ząbki czosnku
szalotka
sól
100 ml oliwy
Przygotowanie:
Składniki na ciasto wyrabiamy do uzyskania elastycznej konsystencji. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość centymetra.
Ząbki czosnku rozcieramy z solą na pastę i mieszamy z oliwą. Ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plasterki.
Ciasto smarujemy oliwą z czosnkiem, układamy plastry ziemniaka tak, aby na siebie nachodziły. Posypujemy posiekaną w piórka szalotką i polewamy resztą oliwy. Pieczemy w 220ºC przez 15 minut.
Przepis i zdjęcia pizzy: Rafał Kowal – old-white-table.blogspot.com
Zdjęcie ziemniaka: Katarzyna Sieradz – gotujzkasia.pl