leczo

Przepis na trochę inne leczo powstał jako wariacja na temat tej tradycyjnej węgierskiej potrawy. Jest pysznym, jednogarnkowym i łatwym do przyrządzenia daniem. Nie znajdziecie tu dodawanego przez Węgrów smalcu ani słoniny, bo zastąpiły je oliwa i kiełbasa. Do tego leczo zawiera mocno zielony akcent w postaci zdrowego jarmużu, a smak potrawy podkreśliły aromatyczne, świeże zioła.

Leczo:

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 6 – 8 porcji

bezglutenowe-bbez_laktozy-b

Składniki:

2 duże żółte cukinie
4 czerwone papryki
2 białe cebule
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
8 pomidorów
4 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka liści jarmużu
1 kiełbasa
oliwa
świeży rozmaryn, cząber, tymianek
sól i pieprz

Przygotowanie:

Cukinię oraz paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, następnie kroimy w dużą kostkę. Tak samo kroimy cebulę. Czosnek, rozmaryn, tymianek i cząber drobno siekamy. Pomidory ćwiartujemy, usuwamy gniazda nasienne i odcinamy skórkę w podobny sposób, jaki stosuje się przy filetowaniu ryby. Następnie kroimy je w kostkę.
Kiełbasę przekrajamy wzdłuż, na cztery części, a następnie w poprzek – na spore kawałki, i przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Kiedy kiełbasa będzie już złoto-brązowa, dodajemy czosnek, cebulę i zioła. Po zeszkleniu cebuli, dorzucamy paprykę i mieszamy energicznie. Do kociołka wkładamy również cukinię i smażymy razem około 3 minuty, mieszając wszystkie składniki. Dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie wrzucamy do kociołka jarmuż, mieszamy wszystko bardzo dokładnie i ściągamy danie z ognia. Podajemy z pieczywem lub ryżem.

Przepis i zdjęcia: Joanna Aniszczyk – ilovetoeat.pl

Przepis pochodzi z 7. numeru magazynu KOCIOŁ.