Polska-super-zywnosc
Coraz częściej słyszymy modne hasło „superfoods”. Jest to nic innego jak „super żywność”, czyli nieprzetworzone produkty naturalne o niezwykłych właściwościach odżywczych. Jagody goji, nasiona chia, aloes, maca… to jedynie kilka z wielu żywnościowych punktów obowiązkowych na liście zakupowej każdego miłośnika zdrowego odżywiania. Być może nie zdajemy sobie prawy, że to nie tylko produkty zagraniczne, ale ich odpowiedniki możemy znaleźć również w Polsce!

Co warto wiedzieć?

Dlaczego superfoods są wyjątkowe?

Produkty te są bogate w witaminy, składniki mineralne, substancje bioaktywne, przeciwutleniacze, enzymy i aminokwasy. Włączanie do jadłospisu „superfoods” jest najlepszym i najzdrowszym rozwiązaniem uzupełniającym jak najmniej przetworzoną dietę.

Dlaczego warto je jeść?

Badania dowodzą, że spożywanie super żywności wspomaga leczenie, a nawet zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym. Żyjemy coraz dłużej, potrzebujemy tym samym większej ochrony i wspomagania organizmu, a jak wiadomo zbilansowana dieta to najlepsze lekarstwo. Remedium na problemy zdrowotne stają się „naturalne dopalacze”. Ich lista się nie kończy, skupmy się jednak na lokalnych, polskich produktach, które mają równie korzystne dla organizmu właściwości.

Polska super żywność

Siemię lniane

Usprawnia pracę układu oddechowego, pomaga w chorobach wrzodowych oraz zapobiega chorobom serca i nadciśnienia tętniczego. Ponadto reguluje poziom cholesterolu i obniża poziomu cukru we krwi. Wysoka zawartość błonnika przyczynia się do detoksykacji organizmu oraz wspomaga pracę jelit. Dzięki obecności związków mających działanie estrogenne zmniejsza również ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

linseed-514895_640

 

Czosnek

Odznacza się niezwykłymi właściwościami antybakteryjnymi oraz wzmacniającymi odporność i trawienie. Nazywany jest naturalnym antybiotykiem, gdyż nie ma sobie równych w zwalczaniu infekcji. Wpływa korzystnie na pracę układu sercowo-naczyniowego. Badania dowodzą, że spożywanie czosnku stanowi profilaktykę antynowotworową, a nawet może niszczyć już powstałe komórki rakowe.

garlic-933584_1280

Kasza jaglana

Ma właściwości alkalizujące, powinna być więc obowiązkowym składnikiem diety osób borykających się z zakwaszeniem organizmu. Co ważne, nie zawiera glutenu. Jest bogata w witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu ma działanie przeciwwirusowe. Zawartość lecytyny wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację.

Natka pietruszki

parsley-164165_640

Za sprawą moczopędnego działania oczyszcza nerki i drogi moczowe. Wzmacnia zarówno wzrok. jak i ogólną odporność dzięki wysokiej zawartości witaminy C, A i innych minerałów. Usuwa nadmiar wody z organizmu oraz wspomaga pracę układu pokarmowego usprawniając trawienie. Ma korzystny wpływ na wątrobę i problemy reumatyczne.

Kiszonki

cucumber-761682_640

Stanowią naturalny probiotyk dzięki obecności kwasu mlekowego. Wspomagają oczyszczanie organizmu i zwiększają odporność dzięki wysokiej zawartości witamin i minerałów. Substancje zawarte w kiszonkach regulują pracę jelit i zmniejszają poziom cholesterolu we krwi.

Pokrzywa

Jest bogata w witaminy, mikroelementy, sole mineralne i antyoksydanty. Ma właściwości moczopędne oraz wspomaga detoksykację i regenerację organizmu. Wpływa korzystnie na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Pokrzywa skutecznie przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie oraz wspomaga przemianę materii i apetyt. Jest szczególnie zalecana po antybiotykoterapii, jak również przy leczeniu schorzeń układu moczowego i pokarmowego oraz przy problemach z anemią, za sprawą krwiotwórczych właściwości. Udowodniono również, że odznacza się działaniem zapobiegającym chorobom nowotworowym.

Aronia

Uznawana za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie. Związki w niej zawarte zwalczają wolne rodniki, działając ochronnie na wzrok, a także układ sercowy i krążeniowy. Wartości odżywcze aronii wzmacniają naczynia krwionośne oraz regulują ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu. Jej regularne spożywanie przyczynia się do poprawy trawienia i zwiększenia odporności oraz stanowi profilaktykę antynowotworową.

aronia-936915_640

Pamiętajmy!

Nasz rodzimy rynek przepełniony jest produktami o niezwykłych właściwościach, które mamy w zasadzie na wyciągnięcie ręki. Co ważne, możemy je kupić zdecydowanie taniej niż egzotyczne superfoods oferowane przez eko sklepy. Musimy jednak zwracać uwagę, skąd pozyskujemy super jedzenie. Ważne, by pochodziło ze sprawdzonych upraw. Warto dać szansę super żywności i włączyć te produkty do naszej diety, a bardzo szybko zobaczymy pierwsze, pozytywne efekty!

 

Autorka: Magda Buryło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *