W czwartek, 20 czerwca 2019 roku, reprezentacja Kotła wzięła udział w spotkaniu degustacyjnym w restauracji Pod Strusiem, zlokalizowanej przy ul. Ruskiej 61 we Wrocławiu. Zaprezentowano propozycje do nowego menu w stylu śródziemnomorskim z elementami kuchni australijskiej. Autorem menu jest nowy szef kuchni, Grzegorz Mroziński.

Restauracja Pod Strusiem, Wrocław

Zaczęliśmy od napojów – domowej lemoniady i wody niegazowanej z cytryną i miętą. Pan Kamil Świętochowski opowiedział nam o historii lokalu, filozofii podejścia do zdrowego, naturalnego jedzenia, powrotu do pradawnych zbóż i o tym, dlaczego wszystko, co w restauracji Pod Strusiem mogą zrobić sami – robią sami. Warto wiedzieć, że Pod Strusiem sami dobierają mąki od wybranych producentów (orkiszowe) i większość z nich samodzielnie mielą – podczas serwowania kolejnych dań udało nam się wziąć udział w mieleniu ziaren orkiszu na mąkę, która wykorzystywana jest w restauracji do produkcji pizzy, pierożków, czy pieczywa.

Restauracja Pod Strusiem, Wrocław. Nowy szef kuchni, Grzegorz Mroziński (i jego kiszonki)
Nowy szef kuchni, Grzegorz Mroziński (i jego kiszonki)

Podczas spotkania spróbowaliśmy poniższych propozycji: 

  • przystawka: bruschetta al pomodoro (bagietka orkiszowa własnego wypieku, pomidorki confit, bazylia, balsamico) 
  • przystawka: arancini z szafranem, warzywami i sosem chili aioli 
  • przystawka: domowe frytki z polenty z kremem z sera gorgonzola i grana padano 
  • przystawka: kalmary s&p (młode kalmary, konfitura z czerwonej cebuli, chili aioli, bazylia) 
  • danie: polędwica z dorsza z ziemniakami pommes anna, solirodem smażonym z pomidorami, kiszoną cytryną, prosecco zabaglione i truskawkowym balsamico 
  • danie: rib eye steak (stek z antrykotu sezonowanego, domowe frytki z polenty, giardiniera, krem z gorgonzoli) 
  • danie: kangaroo burger (degustacyjne mini burgery z mięsem kangura; w karcie restauracji będzie duży burger) 
  • danie: makaron penne a’la vodka z łososiem (penne z orkiszu, łosoś jurajski, wódka żubrówka, kremowy sos pomidorowy, oliwa extra vergine) 
  • danie: pierogi z kumrą (twarożek, słodki ziemniak, smażona cebulka, crème fraiche) 
  • danie: pierogi z podgrzybkami i ricottą (ricotta, podgrzybki, szpinak, grana padano, rukola, crème fraiche) 
  • deser: delicja czekoladowa (delicja, mus malinowy, marshmallow, kruszonka orzechowa)
Restauracja Pod Strusiem, Wrocław. Zestaw przystawek, kangaroo burger
Zestaw przystawek, kangaroo burger

Zaprezentowane dania charakteryzowały się lekkością i starannością smakową, typową dla kuchni śródziemnomorskiej. Dodanie elementów z kuchni australijskiej przydało całości przyjemnej egzotyki. Nie jest standardem we wrocławskich restauracjach serwowanie kangura czy krokodyla… A mięsa te w połączeniu aromatycznymi dodatkami z południa Europy stanowią ciekawą atrakcję kulinarną. Miłośnicy frytek i hamburgerów znajdą zdrowsze odpowiedniki swoich ulubionych dań w nowej karcie Pod Strusiem – frytki mamy tu z polenty (świetne!), a hamburger jest z bułką z mąki orkiszowej (wypiekanej na miejscu) oraz z mięsa kangura. Nawet wydawałoby się zwykłe pierogi – też mamy tutaj orkiszowe i z aromatycznymi dodatkami. Pychotka!

Restauracja Pod Strusiem, Wrocław. Frytki z polenty, arancini
Frytki z polenty, arancini
Restauracja Pod Strusiem, Wrocław. Pizza orkiszowa, bruschetta al pomodoro
Pizza orkiszowa, bruschetta al pomodoro
Restauracja Pod Strusiem, Wrocław. Pierogi z podgrzybkami i ricottą, delicja czekoladowa
Pierogi z podgrzybkami i ricottą, delicja czekoladowa

Ze spotkania każdy z uczestników wyszedł z mąkami, które szef kuchni stosuje do swoich propozycji. Mąki orkiszowe schwabenkorn (jedna typu 630, druga pełnoziarnista) są idealne np. do wypieku chleba w domu. Wypróbowaliśmy je u siebie piekąc jeden chleb na zakwasie żytnim, a drugi na drożdżach. Oba te chleby są smaczne, ale równocześnie dzięki zastosowaniu tradycyjnej formy wypieku są treściwe – po zjedzeniu jednej, dwóch kromek jesteśmy nasyceni i stan ten trwa długo, dzięki błonnikowi z pełnoziarnistego przemiału. Wbrew powszechnej opinii samodzielny wypiek chleba w domu nie jest trudny, warto spróbować, jeśli lubimy coś innego niż zwykłe, białe pieczywo.

Restauracja Pod Strusiem, Wrocław. Młynek do mielenia mąki
Młynek do mielenia mąki

Restauracja Pod Strusiem to już historia, bo na wrocławskim rynku gastronomicznym istnieje od kilkunastu lat. W obecnym miejscu (ul.Ruska 61) lokal jest urządzony w klimacie aborygeńskiej jaskini, w której gospodarze starają się dopieścić gości niecodziennymi smakami zdrowych, robionych od podstaw dań. W strusiowym menu znaleźć można nie tylko pizzę na bazie ciasta ze zdrowej mąki orkiszowej, ale też m.in. makarony, burgery i pierogi – wszystkie robione od podstaw na bazie ciasta orkiszowego.

Restauracja Pod Strusiem, Wrocław.

Pod Strusiem akceptują obecność psów zarówno w lokalu, jak i na ogródku – każdy psi gość otrzyma od obsługi gratis miskę z wodą. Jedzenie można też zamówić na wynos. Lunche dostępne są codziennie od 12:00 do 17:00, a propozycje lunchowe zmieniają się każdego dnia. Aktualne menu zamieszczane jest co poniedziałek na profilu restauracji na Facebooku. 

Facebook: https://www.facebook.com/PodStrusiem/ 
Instagram: https://www.instagram.com/podstrusiem/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *