W czwartek, 20 czerwca 2019 roku, reprezentacja Kotła wzięła udział w spotkaniu degustacyjnym w restauracji Pod Strusiem, zlokalizowanej przy ul. Ruskiej 61 we Wrocławiu. Zaprezentowano propozycje do nowego menu w stylu śródziemnomorskim z elementami kuchni australijskiej. Autorem menu jest nowy szef kuchni, Grzegorz Mroziński.
Zaczęliśmy od napojów – domowej lemoniady i wody niegazowanej z cytryną i miętą. Pan Kamil Świętochowski opowiedział nam o historii lokalu, filozofii podejścia do zdrowego, naturalnego jedzenia, powrotu do pradawnych zbóż i o tym, dlaczego wszystko, co w restauracji Pod Strusiem mogą zrobić sami – robią sami. Warto wiedzieć, że Pod Strusiem sami dobierają mąki od wybranych producentów (orkiszowe) i większość z nich samodzielnie mielą – podczas serwowania kolejnych dań udało nam się wziąć udział w mieleniu ziaren orkiszu na mąkę, która wykorzystywana jest w restauracji do produkcji pizzy, pierożków, czy pieczywa.
Podczas spotkania spróbowaliśmy poniższych propozycji:
- przystawka: bruschetta al pomodoro (bagietka orkiszowa własnego wypieku, pomidorki confit, bazylia, balsamico)
- przystawka: arancini z szafranem, warzywami i sosem chili aioli
- przystawka: domowe frytki z polenty z kremem z sera gorgonzola i grana padano
- przystawka: kalmary s&p (młode kalmary, konfitura z czerwonej cebuli, chili aioli, bazylia)
- danie: polędwica z dorsza z ziemniakami pommes anna, solirodem smażonym z pomidorami, kiszoną cytryną, prosecco zabaglione i truskawkowym balsamico
- danie: rib eye steak (stek z antrykotu sezonowanego, domowe frytki z polenty, giardiniera, krem z gorgonzoli)
- danie: kangaroo burger (degustacyjne mini burgery z mięsem kangura; w karcie restauracji będzie duży burger)
- danie: makaron penne a’la vodka z łososiem (penne z orkiszu, łosoś jurajski, wódka żubrówka, kremowy sos pomidorowy, oliwa extra vergine)
- danie: pierogi z kumrą (twarożek, słodki ziemniak, smażona cebulka, crème fraiche)
- danie: pierogi z podgrzybkami i ricottą (ricotta, podgrzybki, szpinak, grana padano, rukola, crème fraiche)
- deser: delicja czekoladowa (delicja, mus malinowy, marshmallow, kruszonka orzechowa)
Zaprezentowane dania charakteryzowały się lekkością i starannością smakową, typową dla kuchni śródziemnomorskiej. Dodanie elementów z kuchni australijskiej przydało całości przyjemnej egzotyki. Nie jest standardem we wrocławskich restauracjach serwowanie kangura czy krokodyla… A mięsa te w połączeniu aromatycznymi dodatkami z południa Europy stanowią ciekawą atrakcję kulinarną. Miłośnicy frytek i hamburgerów znajdą zdrowsze odpowiedniki swoich ulubionych dań w nowej karcie Pod Strusiem – frytki mamy tu z polenty (świetne!), a hamburger jest z bułką z mąki orkiszowej (wypiekanej na miejscu) oraz z mięsa kangura. Nawet wydawałoby się zwykłe pierogi – też mamy tutaj orkiszowe i z aromatycznymi dodatkami. Pychotka!
Ze spotkania każdy z uczestników wyszedł z mąkami, które szef kuchni stosuje do swoich propozycji. Mąki orkiszowe schwabenkorn (jedna typu 630, druga pełnoziarnista) są idealne np. do wypieku chleba w domu. Wypróbowaliśmy je u siebie piekąc jeden chleb na zakwasie żytnim, a drugi na drożdżach. Oba te chleby są smaczne, ale równocześnie dzięki zastosowaniu tradycyjnej formy wypieku są treściwe – po zjedzeniu jednej, dwóch kromek jesteśmy nasyceni i stan ten trwa długo, dzięki błonnikowi z pełnoziarnistego przemiału. Wbrew powszechnej opinii samodzielny wypiek chleba w domu nie jest trudny, warto spróbować, jeśli lubimy coś innego niż zwykłe, białe pieczywo.
Restauracja Pod Strusiem to już historia, bo na wrocławskim rynku gastronomicznym istnieje od kilkunastu lat. W obecnym miejscu (ul.Ruska 61) lokal jest urządzony w klimacie aborygeńskiej jaskini, w której gospodarze starają się dopieścić gości niecodziennymi smakami zdrowych, robionych od podstaw dań. W strusiowym menu znaleźć można nie tylko pizzę na bazie ciasta ze zdrowej mąki orkiszowej, ale też m.in. makarony, burgery i pierogi – wszystkie robione od podstaw na bazie ciasta orkiszowego.
Pod Strusiem akceptują obecność psów zarówno w lokalu, jak i na ogródku – każdy psi gość otrzyma od obsługi gratis miskę z wodą. Jedzenie można też zamówić na wynos. Lunche dostępne są codziennie od 12:00 do 17:00, a propozycje lunchowe zmieniają się każdego dnia. Aktualne menu zamieszczane jest co poniedziałek na profilu restauracji na Facebooku.
Facebook: https://www.facebook.com/PodStrusiem/
Instagram: https://www.instagram.com/podstrusiem/