To idealna propozycja na letnią kolację. Lekkie grzanki z morelami z dodatkiem wyrazistego sera zachwycą wszystkich, którzy kochają połączenie owoców z wytrawnym daniem.

Grzanki z morelami i gorgonzolą

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 3 porcje

Składniki:

3 morele

70 g gorgonzoli

3 łyżki tartej mozzarelli

6 plastrów szynki parmeńskiej lub salami

2  łyżki świeżych listków tymianku

2 łyżki oliwy

3 plastry czerwonej cebuli

3 kromki ulubionego pieczywa

Przygotowanie:

Pieczywo skrapiamy oliwą i posypujemy mozzarellą. Wykładamy plastry szynki a następnie porwaną gorgonzolę i cebulę.

Z moreli usuwamy pestki, kroimy w ósemki i układamy na kanapkach. Posypujemy szczyptą świeżego tymianku i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180ºC.

Upieczone grzanki posypujemy resztą tymianku i skrapiamy oliwą.

Przepis i zdjęcie: Natalia Jakubowska, Raj Podniebienia

Przepisy z produktami sezonowymi znajdziesz tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *