To idealna propozycja na letnią kolację. Lekkie grzanki z morelami z dodatkiem wyrazistego sera zachwycą wszystkich, którzy kochają połączenie owoców z wytrawnym daniem.
Grzanki z morelami i gorgonzolą
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 3 porcje
Składniki:
3 morele
70 g gorgonzoli
3 łyżki tartej mozzarelli
6 plastrów szynki parmeńskiej lub salami
2 łyżki świeżych listków tymianku
2 łyżki oliwy
3 plastry czerwonej cebuli
3 kromki ulubionego pieczywa
Przygotowanie:
Pieczywo skrapiamy oliwą i posypujemy mozzarellą. Wykładamy plastry szynki a następnie porwaną gorgonzolę i cebulę.
Z moreli usuwamy pestki, kroimy w ósemki i układamy na kanapkach. Posypujemy szczyptą świeżego tymianku i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180ºC.
Upieczone grzanki posypujemy resztą tymianku i skrapiamy oliwą.
Przepis i zdjęcie: Natalia Jakubowska, Raj Podniebienia
Przepisy z produktami sezonowymi znajdziesz tutaj.