Karp to potrawa numer jeden na wigilijnym stole. Można go przygotować na wiele sposobów, ale karp smażony na głębokim tłuszczu, w chrupiącej panierce, podany z plastrem cytryny, to pozycja obowiązkowa. Karp powinien być świeży, najlepiej ze sprawdzonego źródła, wtedy jest najlepszy. Warto szukać ryby pochodzącej z lokalnych gospodarstw rybnych, a nie kupować go w markecie.
Możemy Wam zdradzić babciny, sprawdzony sposób na złagodzenie charakterystycznego aromatu karpia. Polecamy namoczenie go na noc w mleku lub obłożenie na kilka godzin plastrami cienko pokrojonej cebuli.
Wigilijny karp smażony w panierce
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4 porcje
Składniki:
4 dzwonki karpia
1 jajko
sól, pieprz
3 łyżki mąki
5 łyżek bułki tartej
cytryna pokrojona w plasterki
olej do smażenia
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Karpia płuczemy, osuszamy i skrapiamy cytryną. Straci wtedy charakterystyczny zapach przy smażeniu. Solimy i pieprzymy do smaku. Odstawiamy.
Jajko rozkłócamy. Mąkę mieszamy z bułką tartą. Najpierw dzwonka namaczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony, do zarumieniania. Przekładamy na półmisek i układamy na każdym kawałku odrobinę masła oraz plasterki cytryny.
Rybę można posypać posiekanym koperkiem .
Przepis: Monika Szeffler – przezogrodek.pl
Zdjęcia: Małgorzata Zabokrzycka – trawkacytrynowa.pl
Przepis pochodzi ze specjalnego numeru KOTŁA – dolnośląska Wigilia.