Bardzo sycący i bogaty w smaku deser na bazie ryżu, podawany z sosem truskawkowym. Serwowany na zimno idealnie sprawdzi się w roli letniego deseru, podwieczorku, a nawet śniadania.
Ryż zapiekany z truskawkami
Czas przygotowania: 1 godzina + 40 minut pieczenia
Liczba porcji: 4
Składniki:
250 g ryżu okrągłego
1 l wody
2 jajka
4 duże łyżki miodu
200 g twarogu
skórka starta z 1 cytryny
szczypta soli
2 garście rodzynek
2 łyżki siekanych orzechów
1 opakowanie cukru waniliowego
Sos:
250 g truskawek
1 łyżka cukru brązowego
sok z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
Ryż płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie około 30 minut. Odcedzamy i studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z miodem na pianę, dodajemy pokruszony twaróg, skórkę z cytryny, rodzynki, orzechy, cukier, sól i ostudzony ryż. Całość dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywno i łączymy z resztą składników. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem, i pieczemy bez przykrycia przez 40 minut w temperaturze 200°C.
Truskawki myjemy i szypułkujemy, miksujemy z sokiem i cukrem na gładki sos.
Upieczony ryż kroimy na grube plastry. Podajemy z sosem truskawkowym i bitą śmietaną.
Przepis: Bogumiła Kadow
Wykonanie: Żaneta Hajnowska – cupcakefactory.pl
Zdjęcia: Laura Chołodecka – cafebabilon.pl, Żaneta Hajnowska
Przepis pochodzi z 6. numeru magazynu KOCIOŁ oraz broszury kulinarnej „Obiad na 4 pory roku”.